Majoritatea islandezilor sunt in favoarea candidaturii tarii lor la aderarea la Uniunea Europeana si a adoptarii monedei unice euro, potrivit unui sondaj dat publicitatii luni, in contextul crizei economice internationale, care a afectat profund acest stat, citat de NewsIn

Aproximativ 68,8% dintre persoanele interogate de cotidianul Frettabladid vor ca tara loc sa isi depuna candidatura la UE, fata de 55,1% care erau de aceeasi parere in februarie si de 48,9% in septembrie 2007, potrivit studiului desfasurat de cotidian sambata, pe un esantion de 800 de persoane cu varste de peste 18 ani, din totalul de 320.000 de locuitori ai insulei.

Dintre formatiunile din coalitia guvernamentala aflata la putere din primavara anului 2007, numai Partidul Social-Democrat este oficial in favoarea unei aderari la UE, in timp ce partidul de centru-dreapta al premierului se opune.

Dintre sustinatorii Partidului Social-Democrat, 93% vor ca Islanda sa fie candidata la aderarea la UE.

In plus, 72,5% dintre persoanele chestionate s-au declarat in favoarea inlocuirii monedei lor cu euro, in conditiile in care coroana islandeza s-a depreciat semnificativ din cauza crizei financiare internationale.

La jumatate lunii octombrie, un sondaj publicat tot de cotidianul Frettabladid arata ca 70% dintre islandezi vor organizarea unui referendum privind aderarea tarii lor la UE. Potrivit acestui studiu, realizat la Capacent-Gallup, pe un esantion de 1.200 de persoane, in perioada 25 septembrie - 6 octombrie, adica exact inainte de declansarea crizei financiare, 49% dintre islandezi sustineau aderarea la UE, 27% se opuneau, iar 24% erau nehotarati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.