Recompensarea unor persoane care se opun regimurilor de la Beijing si Moscova risca sa supere autoritatile celor doua tari. De altfel, cu titlu preventiv, Beijingul a emis ieri un avertisment legat de o eventuala acordare a premiului unui disident chinez.

Astfel incat, fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, pentru meritul de a fi mediat conflicte importante pe scena internationala, a primit premiul Nobel pentru Pace.

In ultimii 20 de ani, Ahtisaari s-a implicat puternic in rezolvarea catorva conflicte grave si de durata. In 1989-1990, a jucat un rol important in declararea independentei Namibiei. In 2005, el si organizatia sa Crisis Management Initiative au fost in centrul solutiei gasite la complicata problema a provinciei Aceh din Indonezia.

In 1999 si apoi din nou in 2005-2007 a incercat in conditii deosebit de dificile sa gaseasca o solutie pentru conflictul din Kosovo. In 2008, cu ajutorul CMI si in cooperare cu alte institutii, Ahtisaari a incercat sa ajute la rezolvarea pasnica a problemelor din Irak.

De asemenea, a avut contributii constructive la rezolvarea conflictelor din Irlanda de Nord, Asia Centrala si Cornul Africii.

"Prin eforturile sale neobosite si rezultatele bune, el a aratat ce rol poate juca medierea in rezolvarea conflictelor internationale. Comitetul Nobel spera ca si altii ar putea fi inspirati de eforturile si realizarile sale", se arata in finalul comunicatului emis de Comitetul Nobel, care il califica pe Ahtisaari drept un "uimitor mediator international".

In varsta de 71 de ani, Ahtisaari a cutreierat planeta in serviciul pacii, in fruntea CMI, pe care a fondat-o in 2000. El a prezidat acordul de pace semnat in 2005 de guvernul indonezian si fostii rebeli sepaeratisti din miscarea Aceh Liber (GAM), punand capat unui conflict care se soldase cu circa 15.000 de morti incepand din 1976. In termenii acordului Gam a depus armele, iar puterea centrala si-a retras o mare parte a fortelor armate desfasurate in provincie.

Considerat un serios candidat la Nobel de mai multi ani, Ahtisaari primeste prestigioasa recompensa intr-un moment in care se resimt inca esecurile sale din dosarul Kosovo, comenteaza AFP. Kosovo si-a proclamat unilateral independenta si a fost pretextul pentru "dezghetarea" unor conflicte din fostul spatiu sovietic.

In 1999, el a mediat totusi incheierea bombardamentelor NATO impotriva Iugoslaviei lui Slobodan Milosevici. In 2000, a supervizat dezarmarea IRA, iar anul trecut a organizat negocieri intre irakienii sunniti si siiti. Fostul presedinte finlandez va primi premiul la Oslo, la 10 decembrie, data aniversara a mortii lui Alfred Nobel.

Anul trecut, premiul a fost castigat de fostul vicepresedinte american Al Gore si Comisia ONU pentru clima, fiind acordat pentru reusita de a creste gradul de constientizare in ceea ce priveste riscurile pe care le implica schimbarile climatice.