Bulgaria a cazut spectaculos in indexul de perceptie privind coruptia publicat marti de organizatia Transparency International, Romania fiind acum a doua cea mai corupta tara din UE dupa vecina ei de la sud, urmata de Polonia, Lituania, Grecia si Italia.
Aderarea la UE nu este un remediu automat pentru coruptie, dupa cum arata agravarea clara a indicelui de perceptie privind coruptia din Bulgaria, de la 4,1 in 2007 la 3,6 in 2008, pe o scala de la 0 la 10, unde 10 este indicele pentru cea mai putin corupta tara, se arata in analiza regionala a modului in care este perceputa coruptia.

Pe ultimele doua locuri in Uniunea Europeana se claseaza in 2008 Bulgaria (cu un indice de 3,6) si Romania (cu 3,8). Din 2004 si pana in 2007 Romania fusese mereu cotata ca cea mai corupta tara candidata si apoi membra UE.

Pentru intocmirea acestui studiu au fost luate in considerare 180 de state. In clasamentul mondial, Romania ocupa locul 70, la egalitate cu Columbia. Bulgaria ocupa locul 72, avand un indice al coruptiei egal cu cel al Macedoniei (3,6).

"In pofida aderarii sale la UE, tara este inca reticenta in a combate coruptia politica, strans legata de un nivel foarte ridicat de crima organizata. In ultimii doi ani, coruptia in licitatiile publice si concesionari strategice, o justitie paralizata de structuri corupte si fraudele cu fonduri UE dedicate dezvoltarii tarii - pentru care a si fost sanctionata - au pus piedica succesului Bulgariei, afectandu-i grav imaginea internationala si reducand increderea in institutiile nationale", se arata in analiza Transparency International.

Si Italia coboara patru unitati fata de anul trecut, de la 5,2 la 4,8 - dupa multiple cazuri de frauda si coruptie in sistemul public de sanatate, ce au dus la arestarea unor politicieni de rang inalt din regiunea Abruzzo, se arata in documentul citat.

Polonia, in schimb, creste de la 4,2 in 2007 la 4,6 in 2008 - o tendinta ce ar putea fi explicata de rezultatele "promitatoare" obtinute de agentia de combatere a coruptiei din sectorul public si privat, infiintata in 2006. "Investigatiile sale au dus la arestarea mai multor oficiali de rang inalt acuzati de mituire, inclusiv un fost ministru, un fost membru al Parlamentului si alti oficiali publici", se mai arata in analiza Transparency International.

Lituania, care are un indice egal cu al Poloniei, 4,6, inregistreaza un mic regres in materie de fapte de coruptie, in conditiile in care cu un an in urma obtinuse in clasamentul TI un indice de 4,8.

In schimb, Grecia si-a imbunatatit usor indicele, care a crescut de la 4,6 anul trecut la 4,7 in 2008.

In fruntea clasamentului mondial, care indica tarile cel mai putin expuse coruptiei, figureaza preponderent state din nordul Europei. Danemarca isi pastreaza locul fruntas, de cea mai putin corupta tara din lume, cu un indice de 9,3 (fata de 9,4 anul trecut), la egalitate cu Noua Zeelanda si Suedia.

Finlanda, care in 2007 era pe locul al doilea cu un punctaj de 9,4, a coborat o pozitie, atribuindu-i-se in 2008 indicele 9.

In Europa, anul acesta locul al doilea este ocupat de Suedia, cu un indice de 9,3. Pe locul al treilea sunt Finlanda si Elvetia, cu indicele 9. Suedia si Elvetia si-au mentinut indicele de anul trecut.

Dintre democratiile consacrate, o scadere a indicelui, deci o expunere mai mare la coruptie, inregistreaza Marea Britanie - de la 8,4 la 7,7 - si Franta - de la 7,3 la 6,9. Marea Britanie ocupa locul al 17-lea pe plan mondial, fiind urmata de Statele Unite, care au primit un indice al coruptiei de 7,3, la egalitate cu Belgia.

Republica Moldova se situeaza pe locul 109 in acest clasament al perceptiei coruptiei, avand un indice de 2,9, ceea ce reprezinta o usoara imbunatatire fata de anul trecut. Dintre ceilalti vecini ai Romaniei, Ungaria a scazut in ceea ce priveste performantele anticoruptie, de la un indice de 5,3 in 2007 la 5,1 in 2008. Anul trecut era pe locul 20 in randul celor 27 de state membre UE, anul acesta a coborat pe locul 23.

Serbia si-a mentinut indicele de anul trecut, de 3,4, dar acum este pe locul 84 in clasamentul mondial, in timp ce anul trecut era pe locul 79. Ucraina este pe locul 134, cu un indice evaluat la 2,5, ceea ce arata un regres comparativ cu anul trecut cand era pe locul 118 cu un indice de 2,7.

Rusia sta insa si mai prost in materie de coruptie, cu un indice de 2,1 care o plaseaza pe locul 147, in timp ce anul trecut avea 2,3 si era pe locul 143.

Ultimele locuri ale clasamentului Transparency International sunt ocupate de Irak si Myanmar, care au un indice de 1,3, si Somalia, cu indicele 1.


Imbunatatirea indicelui de coruptie este nesemnificativa

Romania a inregistrat o crestere insuficienta si nesemnificativa in ceea ce priveste perceptia asupra coruptiei, obtinand numai 3,8 puncte din 10 intr-un clasament in care au fost incluse 180 de tari, este de parere directorul Transparency International Romania, Victor Alistar, citat de NewsIn.

Victor Alistar a incercat sa explice consecintele faptului ca tara noastra a urcat in clasament cu doar 0,1 puncte fata de anul precedent. "Este ca si cand temperatura unui bolnav a scazut de la 39,8 la 39,7 ceea ce este departe de optimul de sanatate al acestuia", a declarat Alistar, care a spus ca este o crestere foarte mica fata de asteptari.

Reprezentantul Transparency International Romania a subliniat importanta respectarii angajamentelor asumate in lupta anticoruptie, in situatia in care Romania a inregistrat in ultimii 10 ani o crestere de numai 0,4 puncte in ce priveste perceptia asupra coruptiei.

La randul sau, Codru Vrabie, membru Transparency Romania, a laudat evolutia unor tari ca Cipru si Slovacia, care au inregistrat o crestere de un punct intr-un singur an. "Asta ne dorim si noi, in situatia in care cresterile foarte mici releva faptul ca la capitolul credibilitate stam foarte prost", a spus Vabrie, potrivit NewsIn.

Indexul Transparency International masoara nivelurile de perceptie a coruptiei din sectorul public, bazandu-se pe mai multe studii ale expertilor si mediului de afaceri. Clasamentul a fost realizat in 180 de tari, folosind o scala de la zero (foarte corupt) la zece (fara coruptie).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.