Pentagonul a acordat 6,7 milioane de dolari, ca investitie initiala, pentru dezvoltarea unui tip de binoclu care inregistreaza undele cerebrale ale utilizatorului, detectand amenintarile, a anuntat ieri compania Northrop Grumman, transmite Reuters, potrivit NewsIn.

Compania a anuntat ca se afla la conducerea unui consortiu industial si stiintific creat pentru acest proiect, cunoscut sub numele de Cognitive Technology Threat Warning System (Sistem de alerta in caz de pericol bazat pe tehnologia cognitiva sau CT2WS).

Sistemul va include o casca echipata cu electrozi, care va inregistra reactiile neurologice la prezenta sau absenta potentialelor amenintari, potrivit unui comunicat al Northrop.

Informatiile transmise de creier vor fi invatate de sistem, "care se va modifica de-a lungul timpului, astfel incat soldatului sa ii fie prezentate intotdeauna date relevante pentru misiune", se arata in text.
Contractul a fost acordat de Agentia pentru Proiecte Avansate de Aparare (Defense Advanced Projects Agency, DARPA), divizie a Penatgonului care se ocupa cu inalta tehnologie din domeniul militar.

Proiectul vizeaza sa detecteze forte si vehicule inamice de la distante intre unul si 10 kilometri si va permite supravegherea teritoriul la un unghi de 120 de grade sau mai mare, se arata in documentele publicate pe site-ul DARPA.

"In acelasi timp, trebuie sa analizam dimensiunea, greutatea si puterea proiectului sistemului pentru a stabili daca putem obtine capacitatile pe care le dorim prin ceva ce poate fi luat pe teren de catre armata", a explicat Jan Walker, purtatoare de cuvant a DARPA.

Nici Northrop, nici armata nu au oferit alte detalii despre cum va functiona sistemul.

Dupa faza initiala a proiectului, care va dura 12 luni si va costa 6,7 milioane de dolari, DARPA poate extinde contractul cu inca una sau doua faze, pentru a dezvolta subsisteme si un prototip final.

"Prototipul nu este un produs, asa ca, daca suntem la trei ani de un prototip, am putea fi la cinci ani sau mai mult de un dispozitiv care sa poata fi considerat produs", a subliniat Walker.

Potrivit Northrop Grumman, daca un astfel de sistem va fi dezvoltat, ar putea fi folosit pentru protectia fortelor, identificarea minelor sau supravegherea granitelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.