Oamenii de stiinta au dat publicitatii zgomotul produs de cutremurul din Japonia pe 11 martie, captandu-l cu ajutorul unui hidrofon.

Intreaga forta a naturii poate fi reauzita gratie inregistrarii date publicitatii de Pacific Marine Environmental Laboratory din Seattle, scrie DailyMail.

Surprins de un microfon subacvatic denumit hidrofon pozitionat la 1.500 de kilometri de epicentru. Sunetul emis de cutremur seamana cu cel al unei rachete la decolare.


  • Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 s-a produs la nord de Tokyo

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 s-a produs sambata dimineata la nord de Tokyo, unde imobilele s-au clatinat puternic, a anuntat Institutul american de Geofizica (USGS). Epicentrul seismului, produs la ora 11.19 (5.19, ora Romaniei), a fost localizat in partea de sud a prefecturii Ibaraki, la circa 80 de kilometri nord de capitala, a precizat Agentia meteorologica japoneza, citata de MEDIAFAX.

Hipocentrul a fost localizat la 20 de kilometri adancime, potrivit USGS, si la 70 de kilometri conform Agentiei nipone. Acest cutremur nu a fost o replica a seismului cu magnitudinea 9 care a devastat nord-estul Japoniei la 11 martie, a subliniat Agentia.

  • In urma seismului nu au fost semnalate victime sau pagube

Operatorul centralei nucleare avariate Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), a dat asigurari ca seismul nu a intrerupt injectarea de apa in reactoare, o operatiune cruciala pentru a evita incalzirea exagerata a combustibilului.

Aceasta centrala, situata la 250 de kilometri nord-est de Tokyo, a fost grav avariata de un seism cu magnitudinea 9 si un tsunami cu inaltimea de 14 metri, la 11 martie. Explozii si scurgeri radioactive s-au produs de atunci la centrala, iar autoritatile incearca sa impiedice acest accident sa degenereze intr-o catastrofa. [Zona Fukushima ar putea ramane nepopulata 20 de ani]

Peste 400 de replici cu magnitudinea peste 5 au afectat arhipelagul nipon dupa catastrofa de la 11 martie, care a provocat moartea sau disparitia a peste 28.000 de persoane.

Citeste si:
Chiriașii au făcut dezastru în garsoniera lui Dorian Popa: „S-ar...
Chiriașii au făcut dezastru...

Pentru a evita un nou accident, Agentia pentru Siguranta Nucleara japoneza a ordonat vineri celor noua companii de electricitate care gestioneaza reactoare nucleare in arhipelag sa consolideze masurile anti-seism si anti-tsunami. Agentia le-a cerut sa se asigure ca fiecare reactor este conectat la mai multe linii de alimentare electrica de urgenta, sa consolideze rezistenta sistemelor de distributie a curentului si sa adopte noi dispozitii pentru a se proteja de eventuale valuri gigantice.

Japonia are pe teritoriul sau peste 50 de reactoare nucleare, toate situate la malul marii pentru a facilita operatiunile de racire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.