Daca ti se pare ca Luna este in acest weekend mai mare, mai aproape de Pamant si mai stralucitoare, iata motivele...

Sambata, fenomenul de luna plina va coincide cu Perigeul lunar, punctul in care un astru sau un satelit artificial aflat in miscare orbitala se gaseste cel mai aproape de Pamant, scrie CNN.

Acest eveniment este unic in ultimii 20 de ani. Procesul este mai rar chiar decat renumita "Luna albastra", ce apare o data la fiecare doi ani si jumatate.


"Ultima Luna plina, atat de mare, completa si aproape de Pamant, a avut loc in martie 1993"
, a declarat Geoff Chester de la Observatorul Naval din Washington, SUA.

Luna va arata diferit, si aproape ca vei avea senzatia ca o vei putea atinge, din cauza formei eliptice a orbitei astrului celest. Cand este la perigeu, Luna se va afla cu aproximativ 31.000 mile ( 50.000 km) mai aproape de Pamant, fata de cel mai indepartat punct al orbitei sale, cunoscut sub numele de apogeu.

"Satelitii aflati la perigeu sunt de aproximativ 14% mai mari si cu 30% mai luminosi decat satelitii mai mici care apar la apogeu, pe orbita" potrivit NASA.

Fenomenul astral merita sa fie urmarit, in conditiile in care urmatorul eveniment de acest gen va avea loc in 2029.

  • Care va fi influenta Lunii pe Pamant?

Pe langa o privelistie de neuitat si o experienta unica, cei care cred in influenta Lunii fata de Pamant spun ca apropierea va genera schimbari majore ale climei, valuri uriase, eruptii vulcanice si chiar cutremure pe parcursul saptamanii viitoare, insa astronomii contrazic aceste teorii si spun ca nu exista niciun pericol
.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.