Medicii de la Spitalul de Oftalmologie din Capitala au scos duminica din ochiul unui barbat un vierme de 10 centimetri, un caz inedit in istoria acestui spital si care socheaza lumea medicala.

Pacientul a ajuns duminica la spital cu ochiul drept umflat si se plangea de dureri foarte mari. Barbatului i s-a facut anestezie locala, iar interventia chirurgicala a durat doar cateva minute, relateaza Realitatea TV, citata de NewsIn.

"Am putut observa ceea ce este foarte rar si nu am mai vazut asa ceva, ca un fir de ata, mai gros, care producea ca o umflatura sub conjunctiva", a relatat Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie.

Viermele scos din ochiul barbatului este un parazit transmis de tantari, Dirofilaria, a explicat aceasta.

Dirofilaria este un parazit transmis prin intepatura de tantar, numit si "viermele inimii", care in mod obisnuit afecteaza animalele, in special cainii. Parazitul se transmite si oamenilor, in cazuri foarte rare, si poate atinge 30 de centimetri in lungime.

Conform Monicai Pop, se pare ca pacientul a fost muscat de un tantar in urma cu mai multe luni. "Bolnavul s-a prezentat cu un sindrom inflamator. Sub conjunctivita se vedea ca o ata rasucita. Parazitul se gasea in toata aceasta zona, erau si niste hemoragii sub el. Riscurile pentru pacient puteau fi dintre cele mai rele, avea un sindrom inflamator foarte grav, care putea provoca decesul", a declarat medicul.

Pentru confirmare, parazitul de 10 centimetri lungime va fi trimis in Ungaria si in Italia.

Potrivit specialistilor, pana acum zece ani nu au mai fost cazuri similare in Romania, iar de atunci au fost descoperite aproximativ cinci cazuri, pe frunte sau sub axila.

"Va trebui sa unim aceste cazuri si sa cerem sa se ia masuri la nivel national. Cinci-sase cazuri nu sunt multe, dar se pot inmulti. Ar fi bine sa fie luate masuri ca tantarii sa fie in numar cat mai mic", a adaugat Monica Pop.

Pacientul va fi externat in momentul in care medicii vor sti cu siguranta ca nu mai exista niciun pericol, desi starea pacientului s-a imbunatatit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.