Cu 2.215 de dolari iti poti comanda o "clona" robotizata, facuta manual dupa chipul si asemanarea ta. Desi nu are functii complexe, este un bun exercitiu pentru interactiunea om-masina din viitorul nu foarte indepartat.
"Look a Like Doll", dupa cum au botezat-o in engleza creatorii, arata mai degraba ca o papusa decat ca un android, neavand, de exemplu, expresii faciale. Ea stie sa faca suficiente lucruri cat sa fie considerata "robot". Pe langa faptul ca-ti recunoaste comenzile si-ti raspunde cu aceeasi voce (sintetizand timbrul vocii tale), robotul cu inaltimea de 40 de cm e capabil sa citeasca fluxuri RSS, sa dea telefoane prin protocolul voIP, o alta functie permitand monitorizarea incaperii in care se afla, de la distanta, prin webcam-ul cu care e dotat.

Produs de firma Little Island, care se arata, conform BotJunkie, extrem de interesata de clientii internationali, robotul e dotat cu un procesor Geode de 500 de Mhz, ruleaza Windows XP pe un hard ssd de 80 GB si costa 2215 de dolari. Hiroaki Koike, inventatoarea, nu are niciun fel de "linie de asamblare", astfel incat o comanda poate dura pana la 6 saptamani, fiecare exemplar fiind realizat manual.

Varietatea robotilor disponibili in Japonia nu mai trebuie sa ne uimeasca, avand in vedere ca densitatea lor, raportata la numarul de locuitori, este de 10 ori mai mare decat media globala. Privind altfel statisticile, tara dispune de un numar dublu de roboti pe cap de locuitor fata de tot restul lumii. Se poate spune ca locul androizilor in cultura japoneza contemporana e unul mai mult decat privilegiat.

Cu exemple variind de la exoschelete mecanice destinate optimizarii muncii culegatorilor de ridichi la
focile Paro, care se imprietenesc in special cu batrani, pana la clone robotice realizate la scara de de 1:1, deocamdata doar experimental, japonezii au roboti pentru fiecare functie sau activitate pe care simt ca ar putea-o "externaliza'.

Ca sa vedeti mai multe despre ce presupune si cum arata, deocamdata, interactiunea cu robotii, mai ales in cazul creatiilor inventatorului Hiroshi Ishiguro, cautati documentarul "Mechanical Love".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.