Barbatii sunt in pericol de a deveni efeminati din cauza miilor de chimicale care deregleaza sexul si care schimba comportamentul uman si animal, arata un studiu al gruparii ecologiste Chem Trust.
Oamenii de stinta avertizeaza ca poluantii care sunt eliminati in mediul inconjurator seamana cu hormonii sexuali feminini. Masculii speciilor de pesti, amfibieni, pasari si reptile au dobandit deja trasaturi feminine prin expunerea indelungata la chimicalele care le deregleaza hormonii sexuali, potrivit raportului publicat de gruparea ecologista Chem Trust.

Autorul argumenteaza aceasta ipoteza a "feminizarii barbatilor" declarand ca aceste chimicale care se gasesc in ambalajele alimentelor, ale produselor de curatare, ale plasticelor si vopselurilor cauzeaza deformari genitale si efemineaza masculii.

Pestii au fost afectati cel mai mult de chimicalele care deregleaza sexul. Acelasi studiu arata ca jumatate dintre pestii masculi din raurile Marii Britanii au fost efeminati din cauza contactului acestora cu chimicalele care blocheaza androgenii, hormonii sexuali masculini si acesti au inceput sa produca icre.

Desi studiul acopera numai impactul chimicalelor care deregleaza hormonii sexuali masculini la animale, cercetatorii spun ca descoperirile lor au implicatii tulburatoare si pentru sanatatea umana.

Potrivit 9am, se pare ca se imtampla totusi ceva cu barbatii. Sunt mai putin fertili, au inceput sa fie obsedati de kilogramele in plus si sunt mai deloc luati in seama in postura de parinti. Nu este de mirare ca barbatii moderni sunt foarte confuzi cu privire la identitatea lor, in societatea moderna. Ba mai mult, barbatii incep chiar sa nasca, luand locul femeilor lor (vezi americanul Thomas Beatie). Si inevitabil ne punem intrebarea, Sunt barbatii noile femei?

Gywnne Lyons, autorul raportului si specialist in poluarea chimica declara in Daily Telegraph ca "este urgent sa se intervina intr-un fel pentru a controla efectul pe care il au chimicalele asupra mediului inconjurator si este nevoie de mai multe resurse pentru a monitoriza viata animalelor".

"Chimicalele pe care omul le fabrica zi de zi dauneaza in mod cert ecosistemului, provocand dereglari considerabile in sesitemul reproducator masculin. Daca acest lucru ia amploare si in interiorul ecosistemelor animalelor salbatice, atunci va fi deja foarte tarziu. Daca masculii nu mai pot contribui la lansarea noii generatii, aceasta este o adevarata amenintare pe termen lung".

Atat animalele din salbaticie cat si oamenii au fost expusi la mai mult de 100. 000 de chimicale noi, doar anul acesta, cele mai mult clasificate ca fiind "disruptive endocrine"- sau "schimbatoare de sex" – deoarece interfereaza cu hormonii.

Printre aceste chimicale sunt incluse si Phthalates, niste produsi chimici industriali ce sunt folositi pe post de solventi in multe dintre produsele cosmetice pe care le folosim zi de zi. Majoritatea spray-urilor pentru par, ojelor si parfumurilor pe care milioane de oameni le folosesc in fiecare zi contin aceste chimicale periculoase. In plus aceste substante chimice ataca ficatul, rinichii, plamanii si sistemul reproductiv si pot fi absorbite prin piele sau inhalate. 5% dintre femeile cu varsta intre 20 si 40 de ani au in corp o cantitate de pana la 40 de ori mai mare decat s-a preconizat initial ca ar putea fi.

La mamifere, disfunctionalitatea genitala provocata de aceste substante este manifestata prin intersexualitate, hermafroditism, penis si testicule de dimensiuni mai mici decat normale, forme si pozitionari anormale sau sex ambiguu, informeaza Herald Sun.

Raportul, care se bazeaza pe mai mult de 250 de studii stiintifice efectuate in intreaga lume, se concentreaza in principal pe fauna salbatica si identificarea de efecte la o scara mai larga de specii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.