Proiectul Blue Spruce, bazat pe o versiune modificata de Safari, isi propune sa transforme conceptul de browser intr-o platforma de aplicatii. Videoconferintele si site-urile vor fi gazduite de o singura pagina de browser, cu care vor putea interactiona mai multi utilizatori in timp real.

Colaborarea pe Internet consta de cele mai multe ori in trimiterea catre alti utilizatori a unor linkuri sau a unor filmulete sau paragrafe de text luate de pe diverste site-uri, insotite de comentarii. Corporatia americana IBM planuieste insa o revolutie in acest sens, permitandu-le mai multor oameni sa imparta un singur browser.
Posibilitatea ca mai multi utilizatori sa-si miste cursoarele si sa comunice printr-o videoconferinta in cadrul unei singure pagini de browser este ideea din spatele Blue Spruce, un proiect experimental dezvoltat de IBM, care isi propune sa schimbe radical fata Internetului. Potrivit technologyreview.com , modificarile fiecarui utilizator apar pe pagina in culori diferite.

Spre exemplu, o serie de medici vor putea analiza impreuna o radiografie, fiecare dintre ei avand posibilitatea sa incercuiasca zonele cu probleme.

Blue Spruce nu este un browser in sine, ci o aplicatie care leaga mai multe browsere existente (prototipul celor de la IMB functioneaza pe baza unei versiuni modificate de Safari, browserul Apple). Dupa logarea pe serverul Blue Spruce, mai multi utilizatori pot interactiona cu diferite pagini web si aplicatii, in timp ce software-ul Blue Spruce face serverul sa creada ca are de-a face cu o singura aplicatie. Actiunile unui utilizator pe o pagina web sunt transmise catre serverul central, care le retrimite catre ceilalti participanti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.