Se pare ca virusul SIDA circula nestingherit printre oamenii de aproximativ 100 de ani, cu cateva decenii mai mult decat oamenii de stiinta au crezut initial, conform rapoartelor unui nou studiu.
Analiza genetica impinge originea estimativa a aparitiei HIV, intre anii 1884 si 1924, cu o estimare mai corecta la 1908, dupa ce inainte toti oamenii de stiinta se refereau la anii 1930 ca la anii declansarii si raspandirii bolii.

SIDA nu a fost recunoscuta oficial pana in 1981, cand a ajuns in atentia oficialilor de sanatate publica din Statele Unite. Noul rezultat este "nu o schimbare monumentala, dar aceast lucru arata ca virusul a circulat chiar sub nasul nostru mai mult decat am stiut", declara Michael Worobey, de la Universitatea din Arizona, unul dintre emitentii noii ipoteze.

Rezultatele vor aparea in numarul de joi al revistei Nature si acestea au aratat ca perioada raspandirii virusului coincide cu perioada de crestere a oraselor din Africa, si ele sugereaza ca aceasta dezvoltare urbana ar fi promovat HIV-ul initial de stabilire si l-ar fi raspandit in acea perioada.

Oamenii de stiinta spun ca HIV-ul descinde dintr-un virus preluat de la cimpanzei care s-a transferat de la animal la om in Africa, probabil in perioada in care oamenii vanau cimpanzeii. Multe persoane au fost infectate, probabil, si se pare ca unele persoane au reusit si sa-l transmita mai departe, favorizand pastrarea radacinii, dupa cum informeaza cercetatorii citati de Discovery Channel.

Cresterea oraselor din Africa ar putea sa fi pepetuat raspandirea virusului mai ales prin faptul ca din ce in ce mai multi oameni erau pusi sa convietuiasca unul langa altul, iar prostitutia a inceput si ea sa se dezvolte alarmant.. "Orasele sunt un fel de rai pentru un virus ca HIV-ul", pentru ca aici se raspandesc mult mai usor, a spus Worobey .

Cercetatorii au profitat de faptul ca HIV realizeaza mutatii rapide. Deci, in timp, doua tulpini de la un stramos comun au devenit din ce in ce mai putin putin asemanatoare din punct de vedere genetic. Acest lucru permite oamenilor de stiinta sa dea ceasul inapoi, calculand cat de mult i-ar lua unei tulpini sa-si schimbe aspectul si proprietatile. Acest lucru ar indica data la care ambele radacini s-au imprastiat de la cel mai vechi stramos comun.

Noi tehnici de lucru folosesc date genetice de la cele doua probe vechi de HIV, plus mai mult de 100 de mostre moderne pentru a crea un arbore ale carui ramificatii se intorc la radacinile ultimului stramos comun. Cercetarile au adus numeroase raspunsuri la intrebarea generala ”Cand a aparut virusul?” iar cel mai valabil pare a fi cel care sugereaza perioada 1884-1924, declara Worobey.

Noua lucrare este "in mod clar o imbunatatire" fata de precedenta supozitie a aparitiei virusului, estimarea anului 1930, a spus dr. Anthony Fauci, director al Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din Bethesda, institutul sau sponsorizand demararea lucrarii.

El descrie intreaga cercetare ca "un reglaj fin" al vechilor teorii. De asemenea si expertii spun ca nu e nicio surpriza ca HIV a circulat prin sangele oamenilor cu 70 de ani inainte de a fi recunoscut oficial. Unei infectii ii ia de obicei cativa ani pana produce simptome edivente, notabile un decalaj periculos care poate masca importanta virusului , iar acest lucru s-a intamplat si in acest caz pentru ca probabil virusul a afectat cativa africani inainte de a se cunoaste exact despre ce e vorba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.