De secole, scriitorii si oamenii de stiinta au incercat sa prezica viitorul rasei umane. Unii au sustinut ca oamenii vor evolua in super-fiinte dezvoltate la capacitati incomensurabile, altii au estimat ca oamenii se vor transforma in gnomi care vor sta in casa si nu vor mai fi in stare sa faca nimic altceva decat sa se uite la televizor...
Dar, conform studiilor unui genetician, ambele viziuni sunt gresite pentru ca evolutia umana a facut o mica pauza, si desi, pare uimitor, se pare ca intregul sistem de evolutie de la maimuta la om a ajuns la final.

Steve Jones, profesor la Colegiul Universitar din Londra, spune ca fortele care conduc si accelereaza in mod normal evolutia - cum ar fi selectia naturala si mutatia genetica - nu mai joaca un rol important in viata noastra.

Oamenii nu vor mai suferi modificari majore pe o perioada de un milion de an. Adica, nu modificari care merita a fi notate, precizeaza geneticianul, citat de Daily Mail. "Acum stim atat de mult despre procesul de evolutie, incat putem face unele previziuni asupra a ceea ce se poate intampla in viitor", a spus profesorul Jones intr-o conferinta care a avut loc la inceputul saptamanii.

Evolutia este determinata de selectia naturala si mutatia. Mutatiile genetice creaza trasaturi care, daca sunt de ajutor, dau oamenilor avantaje competitive, asupra celorlalti, cum ar fi caracteristicile gen: inteligenta sau forta. De foarte multe ori in istoria omenirii, viata a fost asa de grea ca numerosi copii au murit inainte de a fi ajuns la adolescenta. Intr-un mediu de viata atat de dur, unde oamenii trebuie sa fie totdeauna in competitie pentru a supravietui, selectia naturala este decisiva (adica, scapa cine poate!).

Dupa cum a dovedit Charles Darwin, numai trasaturile ereditare decid asupra schimbarilor speciilor si cele mai puternice gene sunt transmise urmasilor. El crede ca lupta pentru supravietuire are loc intre specii si in interiorul acestora deopotriva. Darwin a sustinut ca aceasta e cheia transmiterii catre urmasi a celor mai bune trasaturi. Acest fenomen a fost intitulat "the survival of the fittest", adica "supravietuirea celui mai bun". Totusi, lipsa anumitor notiuni de genetica din zilele noastre, precum "cromozom", legile lui Mendel si teoria ereditara a lui Morgan, l-au impiedicat pe Darwin sa explice toate aspectele teoriei sale. In schimb,a reusit sa explice, de ce, dupa parerea sa, omul provine din maimuta, teorie care nici pana azi nu a fost acceptata de creationisti si de conservatorii religiosi.

Spre exemplu, in Era Glaciara Britanica, incheiata aproximativ acum 10.000 de ani, o mutatie care a dat copiilor o rezistenta mai mare la frig si la foamete le-a dat si o forta competitiva mai mare, oferindu-le si o sansa de supravietuire mai mare. Dar intr-o lume moderna, caracterizata de incalzirea globala, unde copii sunt hraniti cu hamsteri modificati genetic si cu semipreparate ambalate pe vapoare, este mai putin probabil ca aceeasi mutatie sa dea aceleasi rezultate, astfel incat copiii nu vor fi deloc avantajati fata de ceilalti copii din alte regiuni.

Profesorul Jones sustine ca mutatia este, de asemenea, incetinita din cauza scaderii numarului de parinti in varsta, si a cresterii numarului de copii care dau nastere altor copii si a calitatii spermei care e din ce in ce mai contaminata cu "erori genetice. Un alt factor important in evolutie il reprezinta dezvoltarea la intamplare, hazardul genetic.

"Populatiile mici, sunt izolate si isi pot modifica din intamplare genele, care pot fi pierdute accidental, amestecate cu genele altor rase", a spus el. Dar, din moment ce populatia lumii, devine din ce in ce mai interconectata, datorita globalizarii, posibilitatea schimbarilor aleatorii, devine din ce in ce mai mica.

"In concluzie ne amestecam intr-o masa mare, globala", iar viitorul nu este nici alb, nici negru si nici roz..."viitorul este maro".

Deci, daca tot mai sunteti ingrijorati de Utopia care ne asteapta, e momentul sa va ganditi la alte probleme, cum ar fi criza financiara, caci nu se va naste prea curand omul cu 4 maini sau 3 ochi. Cel putin nu in lumea dezvoltata sau in vremurile ciudate pe care le traim acum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.