Cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), in valoare de peste 5 miliarde de euro, a fost oprit la doar cateva zile de la lansare, din pricina unei probleme electrice care a afectat sistemul de racire al circuitului
Defectiunea tehnica a cauzat supraincalzirea magnetilor. Drept urmare, repunerea acceleratorului in functiune va fi posibila abia peste doua luni, dupa cum a asigurat un purtator de cuvant al CERN.

Oficialii de la Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare spun ca problema tehnica survenita este mai grava decat anticipasera initial. Astfel, acceleratorul de particule, care are misiunea de a detecta particulele elementare ale materiei (ale caror taine nu au fost inca deslusite de metodele fizicii traditionale), nu va mai functiona pana ce investigatia demarata in acest caz nu va fi finalizata. Din primele cercetari, se pare ca vinovata este una dintre conexiunile electrice de la o pereche de magneti - aceasta a cauzat scurgerea unei cantitati de heliu in tunel, alertand oamenii de stiinta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.