New York Times a anuntat ca va obtine 225 de milioane de euro in urma ipotecarii noul sau sediu din Manhattan. Decizia vine pe fondul crizei de lichiditati in care se afla grupul de presa Times Company, si care a fost provocata de comprimarea pietei de credit si de scaderea profitului, informeaza NewsIn.

Grupul de presa Times Company detine 58% dintr-un turn cu 52 de etaje din New York (NY), construit de arhitectul Renzo Piano si la care lucrarile s-au incheiat in 2007, restul cladirii fiind in proprietatea Forest City Ratner. Partea aflata in proprietatea cotidianului nu a mai fost ipotecata pana acum.

Grupul de presa a delegat compania imobiliara Cushman & Wakefield sa se ocupe de finantare, fie sub forma de ipoteca, fie sub forma de leasing, a anuntat New York Times, care a citat un responsabil financiar, James Follo.

New York Times are doua credite permanente in curs, fiecare cu un plafon de 400 de milioane de dolari si unul dintre ele urmeaza sa expire in luna mai, potrivit ziarului. Gasirea unui inlocuitor ar fi dificil, avand in vedere conditiile economice grele si deterioarea situatiei fiananciare a grupului, potrivit sursei citate.
Actiunea Times Company a pierdut mai mult de jumatate din valoare in cursul anului.

Pe de alta parte, in contextul crizei economice si compania media CNN (Cable News Network) intentioneaza sa ofere si servicii de agentie de presa pentru ziarele americane si sa faca, in acest fel, concurenta agentiei Associated Press.

Viitoarea agentie, CNN Wire, va fi alimentata de colaboratorii CNN din intreaga lume. In acest fel, CNN ar fi primul gigant al presei din ultimii 20 de ani care va incerca sa patrunda intr-o arie dominata pana acum de Associated Press (AP), Reuters si Agentia France Presse (AFP).

Unul dintre atuurile agentiei CNN va fi costul redus al fluxului de stiri, in conditiile in care multe jurnale se confrunta cu probleme financiare si ar putea fi nevoite sa renunte la abonamentele lor la AP, care, avand monopol pe piata, a decis, recent, sa majoreze preturile.

Si grupul american de presa Tribune, care cuprinde cotidiene ca Los Angeles Times si Chicago Tribune, se afla in pragul falimentului si ar putea sa apeleze la protectia legii.

Dificultatile financiare vin, in special, din scaderea cu 19% a veniturilor obtinute din publicitate, iar Tribune lucreaza deja cu banca de afaceri Lazard pentru consiliere financiara si juridica. In ultimele luni, grupul a renuntat deja la o parte din angajatii sai pentru a-si micsora cheltuielile.

Grupul a anuntat, in octombrie, o pierdere trimestriala de 124 de milioane de dolari, in conditiile in care vanzarile ziarelor din trustul Tribune au scazut cu doua procente. Luna urmatoare, agentia de observatie financiara Standard and Poor's estima ca Tribune nu va putea genera lichiditati nici din vanzarea activelor companiei, pentru a-si achita datoriile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.