Guvernele si bancile centrale din Europa Centrala si de Est se pregatesc pentru iesirea Greciei din zona euro, care ar declansa turbulente grave pe piete, ar conduce la deprecierea puternica a monedelor din regiune, la cresterea costurilor creditului si franarea exporturilor.

Autoritatile din statele UE cu economii emergente considera ca sunt mai bine pregatite pentru depasirea unei astfel de crize decat acum patru ani, cand falimentul bancii americane Lehman Brothers a declansat criza financiara mondiala, noteaza Wall Street Journal (WSJ).

S&P: Exista cel putin o sansa din trei ca Grecia sa iasa din zona euro

Regiunea este insa vulnerabila, cele mai mari riscuri fiind semnalate in Ungaria, din cauza gradului ridicat de indatorare a guvernului, in timp ce Romania ar trebui sa fie ingrijorata de prezenta semnificativa a bancilor grecesti, iar Bulgaria de exporturile catre Grecia, una dintre principalele piete de desfacere pentru producatorii de la sud de Dunare, potrivit unei analize a WSJ.

Consecintele iesirii Greciei din Zona Euro

Ingrijorati ca alegerile de la sfarsitul saptamanii viitoare din Grecia ar putea determina iesirea tarii din zona euro, investitorii vand deja de cateva saptamani active legate de Polonia, Ungaria, Romania si Cehia, provocand deprecierea monedelor si a indicilor bursieri din regiune.

Ungaria, cu cel mai ridicat grad de indatorare dintre statele UE care nu au trecut inca la euro, a inceput sa-si "consolideze apararea astfel incat un astfel de cutremur sa nu aduca tara in genunchi", potrivit declaratiilor premierului de la Budapesta, Viktor Orban.

In Polonia, cea mai "sanatoasa" economie din regiune, guvernatorul bancii centrale, Marek Belka, a afirmat ca autoritatile monitorizeaza atent situatia din sectorul bancar si sunt pregatite sa intervina cu lichiditati, in euro si zloti, pentru a sprijini institutiile financiare in caz de necesitate. "Exista canale de contagiune, dar economia polona este destul de echilibrata si rezistenta. Desigur, nimeni nu este imun", a declarat Belka.

Majoritatea statelor din regiune au o expunere limitata fata de Grecia, cu exceptia Romaniei si Bulgariei. Analistii considera ca iesirea statului elen din zona euro ar declansa trecerea panicata a investitorilor de la active din Europa emergenta catre investitii percepute drept sigure. Monedele din regiune s-ar deprecia, iar costurile de finantare ale guvernelor si companiilor ar creste. Populatia cu credite in valuta din Polonia, Ungaria si Romania ar fi afectata in mod special, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Un alt canal de transmitere a crizei ar fi bancile. Multe institutii de credit din regiune depind de finantarea de la banci-mama din zona euro, iar iesirea Greciei din uniunea monetara ar declansa o criza la nivelul sistemului bancar vest-european, afectand sever fluxul de fonduri catre statele din Est.

Cum se sustin, in secret, bancile grecesti cu lichiditati de urgenta

Totodata, iesirea Greciei din zona euro ar putea declansa o recesiune severa in zona euro, afectand semnificativ exporturile statelor est-europene, in special Cehia si Ungaria.

Citeste si Soros: UE s-ar putea transforma in "Imperiul German"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.