Franta si Germania, doua dintre economiile cele mai importante ale Uniunii Europene, au depasit mai repede decat se estima, cea mai grea parte din cea mai dificila recesiune din ultimele decenii. Astfel, au crescut sperantele ca si restul Uniunii isi va reveni in curand, scrie presa straina.
"Recesiunea s-a terminat. Nu numai in Germania" a declarat Jörg Krämer, economist in cadrul Commerzbank din Frankfurt. Acesta a adaugat ca lipsa increderii cauzata de socul Lehman s-a diminuat si companiile par sa investeasca din nou, potrivit CNN.

De aceeasi parere este si Christian Dreger, economist la Institutul de Cercetare DIW din Berlin. “Se pare ca am trecut de recesiune. Industria germana a trecut cu bine peste partea cea mai grea a crizei pe masura ce economia mondiala si-a revenit", a precizat acesta.

Germania, cea mai mare economie a Europei, a inregistrat o crestere a produsului intern brut (PIB) de 0,3%, astfel sfarsind cea mai crunta recesiune de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Si economia Frantei si-a revenit, oglindind cresterea germana a PIB-ului, intr-un moment in care economistii estimau scaderi de aproximtiv 0,3% pentru ambele tari, noteaza The Times.

"Datele sunt extrem de surprinzatoare. Dupa patru trimestre consecutive negative, Franta iese in final de pe rosu (n.r. scadere)", a declarat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, potrivit Reuters.

Aceasta redresare a doua dintre cele mai importante economii ale UE, a facut ca PIB-ul zonei euro din trimestrul al doilea, sa se contracte cu numai 0,1%, contrar asteptarilor economistilor. Dupa scaderea de 2,5% din primele trei luni din 2009, pentru trimiestrul al doilea (T2), economistii estimau ca economia UE va scadea cu 0,5%, scrie The Guardian.

"Este mai mult decat o schimbare decenta in faptul ca activitatea economica din zona euro a atins minimul si din trimestrul trei va creste din nou, pe masura ce si alte economii din zona euro vor urma Germania si Franta in iesirea din recesiune", a spus Martin van Vliet, senior economist al ING.

Nu numai aceste doua economii dau semne de revenire, ci si cea a Statelor Unite ale Americii (SUA). Bancile de pe Wall-Street au inceput deja, desi timid, sa faca angajari. [Adio criza?! Bancile americane angajeaza]

"Cu toate acestea, ne temem de faptul ca redresarea (n.r zonei euro) va fi relativ lenta si de durata. Cea mai dura recesiune postbelica a zonei euro se apropie de final, insa pentru multe persoane si afaceri, atmosfera resimtita va continua sa fie una de recesiune inca pentru o perioada considerabila de timp", a adaugat van Vliet.

In restul Uniunii, lumina de la capatul tunelului economic, nu a aparut inca. In perioada aprilie-iunie 2009, in vestul UE, economia Italiei a scazut cu 0,5%, cea a Marii Britanii cu 0,8%, cea a Spaniei cu 0,9%, iar PIB-ul Olandei s-a contractat cu 0,9%. In afara de Franta si Germania, au mai inregistrat cresteri si Grecia si Portugalia, ale caror rate de crestere au fost de 0,3%.

In cealalta partea a UE, situatia nu este asa de "roz", "tigrii baltici" Lituania, Letonia si Estonia au inregistrat in T2 scaderi de doua cifre (22,4%; 19,6% si respectiv 16,6%), iar economiile Romaniei si Bulgariei s-au contractat cu 8,8%, respectiv 3,5%.

Cu toate ca ultimele date pentru T2 ar putea duce la o schimbare pozitiva pentru economia Germaniei in 2009, Guvernul acestei tari pastreaza o atitudine precauta, continuand sa mizeze pe o scadere record a PIB-ului de 6% in acest an, scrie Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.