Preturile solicitate de proprietari pentru apartamentele scoase la vanzare in cele mai mari sase orase din tara s-au redus in primele sase luni cu pana la 4,5%, tendinta de scadere fiind mai accentuata pe segmentul nou, unde ajustarea a ajuns pana la 6,7%, potrivit portalului imobiliare.ro.

Cea mai mare scadere a pretului mediu, de 4,5%, s-a inregistrat in Ploiesti, in timp ce apartamentele din Timisoara au pierdut cel mai putin la pret, respectiv doar 0,5%. In general, tendinta de scadere in prima jumatate a anului a fost mai accentuata pe segmentul nou, cu un maximum de -6,7% la Cluj.

In Bucuresti, pretul mediu a ajuns in iunie la 1.134 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare, inregistrand o scadere de aproape patru procente in primele sase luni ale anului. Apartamentele vechi au avut o scadere de trei procente in acest interval. Mult mai dinamic s-a dovedit a fi segmentul unitatilor noi, care s-au ieftinit, in medie, cu 6% in perioada analizata.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna iunie la 1.295 euro/mp util, in scadere cu 6% fata de luna decembrie, respectiv cu 8% fata de iunie 2011. Tendinta de scadere a fost resimtita pe toate categoriile de apartamente noi, ritmul fiind insa diferit. Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele cu doua camere, care s-au ieftinit cu 8,6%, respectiv 7% in primele sase luni ale anului. Unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 3%.

La apartamentele vechi scoase la vanzare in Capitala pretul mediu a ajuns la 1.064/euro mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, se remarca o reducere, la aceasta categorie, de 3,2%, iar fata de inceputul anului diferenta este de -2,7%. Spre deosebire de segmentul nou, nicio categorie de apartamente vechi din Capitala nu a inregistrat o scadere de pret mai mare de 4% in ultimele sase luni. Totusi, cel mai mult s-au devalorizat garsonierele, -3,8%, dar si unitatile cu trei camere, care acum sunt mai ieftine cu 2,8% decat la inceputul anului.

Brasovul a fost unul din cele mai stabile orase in prima parte a anului, din punct de vedere a evolutiei preturilor locuintelor. Astfel, pretul mediu este de 848 euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% mai putin decat la inceputul anului, respectiv cu aproape 2% mai putin decat in urma cu 12 luni. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a atins valoarea de 931 euro/mp, in crestere cu aproape 4% fata de inceputul anului. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul mediu solicitat de proprietari a inregistrat o scadere de 2% in primele sase luni, ajungand la 838 de euro/mp util.

Citeste si:
Brancusi la Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2023 -...
Brancusi la Timisoara -...

Apartamentele mari, cu patru camere, s-au devalorizat cel mai mult, pretul mediu, in acest caz, scazand cu aproape 5%. Pretul cerut pentru garsoniere si apartamentele cu doua camere a scazut cu 1,8%, respectiv 1,3% in primele sase luni ale anului. Apartamentele cu trei camere reprezinta o exceptie, pretul mediu solicitat in acest caz crescand cu 0,4% in prima parte a acestui an.

Locuintele din Cluj-Napoca au inregistrat o scadere de 4,2%, astfel ca pretul mediu a ajuns la 908 euro/mp util. Valoarea actuala este cu doar 8,2% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni, aici intalnindu-se cea mai mare diferenta anuala dintre toate orasele analizate. Scaderea de pret a fost resimtita mai ales pe segmentul apartamentelor noi, unde a fost inregistrata o contractie de aproape 7% in prima parte a acestui an - de la 905 euro/mp util, la 844 euro/mp util, respectiv de 15% in ultimele 12 luni.

Citeste si:
DN1: Circulația va fi restricționată, timp de o lună, între Predeal...
DN1: Circulația va fi...

Pentru apartamentele vechi din Cluj-Napoca pretul a scazut cu 2%, pana la 960 euro/mp util. Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatata o scadere de 3,8%. Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 1,9% in intervalul ianuarie – iunie, iar pretul unitatilor cu trei camere a scazut cu 1,3% in acelasi interval.

In Constanta, media preturilor este de 899 euro/mp util in iunie, in scadere cu aproape 3% fata de inceputul anului, in conditiile in care la apartamentele noi s-a inregistrat o crestere de 1,7%, pana la 962 euro/mp util, iar la cele vechi o scadere de 4%, la 884 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta sunt, in medie, cu 4,5% mai mici.

Alaturi de Brasov, Timisoara se numara printre orasele in care evolutia preturilor apartamentelor a fost moderata in primele sase luni ale acestui an. Scaderea in acest oras a fost de 1,7% pana la 796 euro/mp util. Tendinta de scadere a preturilor a fost mai accentuata pe segmentul nou (-5%), in timp ce locuintele vechi s-au ieftinit cu doar 0,5%. Astfel, locuintele noi au in medie un pret de 842 euro/mp util, cele vechi de 791 euro/mp.

Citeste si:
Ploieștenii protestează! Nu vor avea apă caldă timp de o lună
Ploieștenii protestează! Nu...

Locuintele din Ploiesti sunt scoase la vanzare la un pret mediu de 832 euro/mp util, cu 4,5% mai reduse decat in decembrie si cu 7,2% comparativ cu aceeasi luna din 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.