Daca in urma cu numai o luna, guvernantii sustineau ca programul Prima Casa nu va scumpi locuintele, ci va relansa economia, rapoartele companiilor de consultanta imobiliara arata insa contrariul: preturile apartamentelor vechi au inceput sa creasca, in timp ce salariul mediu continua sa scada.
Potrivit analizei lunare realizate de compania de consultanta imobiliara Colliers International, iulie este prima luna din ultimul an in care preturile apartamentelor din Bucuresti au inceput sa creasca, avansul ajungand pana la cel mult 4%.

Valoarea BREI (Bucharest Real Estate Index) a ajuns la 1.329 euro/mp, in timp ce BREI –Vechi (indicele apartamentelor vechi) a crescut pana la 1.150 euro/mp. Cele mai influentate au fost apartamentele cu doua camere, ale caror preturi au urcat cu 10-15% in ultima perioada, ca urmare a programului Prima Casa, noteaza Wall-Street.

Cele mai mari fluctuatii de pret
au fost inregistrate in sectorul 4, unde apartamentele s-au scumpit cu 4% in ultima luna, ajungand la 1.279 euro/mp. La polul opus s-a aflat sectorul 1, unde preturile au scazut cu 2% in iulie, pana la 1.563 euro/mp.

In urma cu o luna, Constantin Nita, ministrul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri, spunea ca Prima Casa nu va duce la cresterea preturilor apartamentelor si va debloca intr-o oarecare masura piata imobiliara, subliniaza Wall-Street. Opinia sa era sustinuta si de Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIM), care considera, de asemenea, ca programul nu va duce la o crestere a preturilor locuintelor.

Cresterea preturilor pentru apartamentele din Bucuresti reiese si dintr-o analiza a portalului imobiliar AnunturiParticulari.ro, care monitorizeaza anunturile publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet. Astfel, pretul mediu cerut de proprietari pentru o garsoniera a crescut cu 3% fata de luna iunie, ajungand la 47.000 de euro. Pentru locuintele cu doua camere a fost solicitat, in medie, un pret de 71.000 de euro, in cresterea cu circa 2% fata de luna precedenta. Pentru apartamentele cu trei camere, pretul mediu de strigare s-a apropiat 100.000 de euro in prima jumatate din iulie, cu 5% mai mult fata de aceeasi perioada a lunii trecute.

"Cu siguranta cea mai mare influenta vine pe fond psihologic si este cauzata de programul Prima Casa. Nu cererea efectiva este cea care a generat cresterea, ci doar speranta proprietarilor ca in sfarsit isi vor vinde proprietatile"
, sustin reprezentantii AnunturiParticulari.ro.

Astfel, comenteaza Adrian Panaite in Curierul National, “tinerii”, care ar fi trebuit sa sara in sus de bucurie ca acum pot accesa un credit mai ieftin, probabil ca acum privesc uluiti prin paginile de anunturi ca preturile solicitate de vanzatori au sarit in unele cazuri si cu 10.000 de euro. Daca asezam suma pe levierul produsului riscant denumit “credit ipotecar”, vedem ca acesta se poate traduce chiar si cu 20.000-25.000 pentru suma care trebuie achitata pana la finalul perioadei de rambursare.

Insa, in timp ce proprietarii apartamentelor vechi au ridicat preturile ca urmare a programului Prima Casa, dezvoltatorii care inca mai au locuinte nevandute au inceput sa reduca preturile, astfel incat sa se apropie de pragul de 60.000 de euro. Mai multe detalii legate de oferta de locuinte noi gasiti aici.

Descoperiti in ce context se scumpesc locuintele.

Daca sunteti interesat de achizitionarea unei locuinte prin programul "Prima Casa" nu uitati sa luati in calcul costurile aditionale cumpararii unei locuinte si sa analizati care este varianta cea mai buna pentru dvs.: Creditul in euro vs. creditul in lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.