Produsul intern brut va continua sa scada si anul acesta, cu 1,9%, insa Romania si-a indeplinit sarcinile asumate. Inflatia ar putea ajunge la 8% la finele acestui an, insa va cobori la 3% in 2011. Acestea sunt concluziile ultimei vizite FMI

De asemenea, Romania va atinge tinta de deficit bugetar pentru anul viitor, de 4,4% din PIB, fara masuri suplimentare, daca cele luate in acest an vor fi mentinute si in 2011, a declarat seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks

"Daca Romania va mentine actualele masuri si pe parcursul anului viitor nu va fi nevoie de masuri suplimentare pentru a atinge tinta de deficit bugetar, de 4,4% din PIB. Cu toate acestea, trebuie sa avem un control ferm asupra cheltuielilor publice", a spus Franks la conferinta comuna cu CE si Banca Mondiala.

Printre masurile adoptate de Guvern pentru atingerea tintei de deficit bugetar in acest an se numara reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% si majorarea TVA de la 19% la 24%.

  • FMI da unda verde transei a sasea de imprumut:

Boardul FMI va aproba eliberarea urmatoarei transe de 914 milioane euro din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care si plata a 2 miliarde lei in contul arieratelor statului, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare
.
"La nivel de experti am costatat ca performantele la finele lunii iunie sunt bune iar programele sunt adecvate atingerii tintelor majore din program. Odata ce autoritatile romane vor realiza preconditiile boardul FMI se va reuni si se va aproba eliberarea transei de 914 milioane euro (...) Evaluarea noastra arata ca toate criteriile au fost indeplinite, cu exceptia arieratelor, tinta care a fost ratata si pana acum. (…) Din nefericire soldul arieratelor nu s-a micsorat. Ca actiune ce trebuie indeplinita inainte ca reviziuirea acordului sa fie aprobata de Board, Guvernul trebuie sa plateasca 1,9 - 2 miliarde de lei din arierate", a spus Franks.

El a aratat ca va putea cere o noua derogare pentru Romania in privinta arieratelor doar daca se vor vedea eforturi "serioase" pentru rezolvarea acestei probleme.

"Cheia pentru o crestere economica sustenabila in viitor in Romania este implementarea reformelor structurale pentru a se asigura un sistem public mai eficient si pentru majorarea investitiilor si productivitatii", a continuat Franks.

Oficialul FMI a mentionat ca reforma din sectorul de pensii si implementarea legislatiei privind salarizarea unica, care trebuie sa fie adoptate de Parlament in luna septembrie, sunt "critice". [FMI-ul arde, iar Guvernul se piaptana]

"Reformele pietei muncii prevazute pana la finele anului 2010, precum si angajamentul politic larg pentru furnizarea unui mediu stabil si lupta contra coruptiei vor fi cruciale pentru ca economia Romaniei sa-si atinga potentialul", a conchis seful misiunii FMI de evaluare.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene a sosit in 26 iulie la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, fiind evaluat modul in care Romania a indeplinit criteriile de performana stabilite pentru finele lunii iunie si disutat nou set de prognoze macroeconomice.
In urma incheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de 914 milioane de euro. [Romania, un alt examen in fata FMI]

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.