Niciun guvern sau ministru nu poate recastiga singur increderea investitorilor, la fel cum nu este pertinenta ideea unei schimbari totale, a unei noi revolutii, solutia pentru crearea unui cerc virtuos fiind pasii mici si consecventa, afirma guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Iesirea publica repetata are rolul ei de a consolida o retea de incredere si comunicare in societatea romaneasca. Nu apare dintr-o data. Haideti sa fim seriosi, sperantele astea sa schimbam totul, iar sa revolutionam, o alta revolutie, o alta..sunt, sa spunem, avanturi ale tineretii nematurizate (...) A castiga increderea investitorului este o treaba grea. Castigarea increderii investitorilor straini nu poate s-o faca doar un guvern, un ministru, poate sa se numeasca el oricum. Aceastea sunt mituri, bineinteles le promovam, nu le promovam.... Recastigarea increderii investitorilor se poate face prin acesti pasi mici pe care si bursa, alaturi de alte institutii ale statului ii va face", a spus Isarescu, la conferinta "Finantarea prin bursa", organizata de BVB si Depozitarul Central in partneriat cu Ziarul Financiar.

Guvernatorul BNR spune ca maturizarea pietei de capital pare a deveni o realitate, in masura in care Guvernul si-a anuntat la finele anului trecut decizia de vanzare a pachetelor minoritare ale statului la o serie de companii, proces foarte important si pentru aceste companii, pentru imbunatatirea managementului, care va raspunde public, ceea ce este esential pentru economia de piata si democratie, pentru ca "fiecare trebuie sa dea seama undeva".

"Aceste pachete anuntate anterior, de privatizare la societati care in esenta, in fundamentul lor, sunt profitabile... ce poate sa fie mai profit decat Nuclearelectrica? Punerea managementului acestor companii in fata publicului prin intermediul bursei si prin acei actionari minoritari, care-i intreaba ia veniti voi aici si dati seama, deschideti-va registrele si aratati ce ati facut, toate acestea inseamna pasi, poate mici, dar extrem de importanti in directia maturizarii. Si toate duc la a atrage investitii straine. Nici nu-ti dai seama cand apare cercul vituos", a continuat Isarescu, conform MEDIAFAX.

Citeste si:
Noua Bursă de Diamante din India - mai mare decât Pentagonul
Noua Bursă de Diamante din...

Oficialul BNR a reiterat ca este nevoie de o masa critica de analisti si jurnalisti care sa ramana in afara discursului politizat, de altfel cu roul sau in societate, si care sa ofere o perspectiva echilibrata, sa cultive in dezbaterea publica adevaratele probleme si solutiile pertinente, ce pot duce in final la recastigarea increderii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.