Produsul intern brut (PIB) al Romaniei se va contracta cu aproximativ 7% in acest an, mai putin decat era estimat, datorita cresterii cererii externe, iar in 2010 economia va avea un avans mai mare decat era prevazut, a spus joi seful misiunii (FMI), Jeffrey Franks, la finalul vizitei din Romania.

"Perspectivele macroeconomice ale Romaniei par mai bune decat la inceputul lui noiembrie, datorita unei cereri externe mai puternice. Ne asteptam acum ca in 2009 contractia economica sa fie de circa 7%, iar rezultatul din 2010 va fi unul pozitiv, respectiv o crestere de circa 1,3%", a spus Franks, intr-un comunicat al institutiei.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara ca guvernul si FMI au imbunatatit progoza de crestere a PIB de la 0,5% la 1,3%, iar noua estimare a PIB in 2010 este de 538,9 miliarde lei, potrivit NewsIn.

Seful FMI evidentiaza ca datele preliminare privind bugetul sugereaza ca tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB ar putea fi atinsa, in conditiile in care cheltuielile raman sub control in saptamaniile ce urmeaza pana la finalul anului.

"Aceasta performanta este in mod deosebit incurajatoare, in conditiile unui mediu politic si economic dificil. Pietele au ramas stabile, in pofida incertitudinilor politice recente, si nu ne asteptam la dificultati mari in finantarea deficitului bugetar in urmatoarele luni", a mai spus Franks.

Oficialul FMI a precizat ca Fondul si Comisia Europeana au agreat cu guvernul, la nivel tehnic, continutul proiectului de buget pe 2010. [FMI: Bugetul pe 2010 este realist. Banii ii vom livra "cel mai probabil in februarie"]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.