Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca bugetul pe 2010 prezentat de autoritatile romane este unul "foarte realist" si ca tinta de deficit asumata de guvern, de 5,9% din PIB, poate fi atinsa. Iar in ceea ce priveste urmatoarea transa de bani, acesta estimeaza ca va fi livrata "cel mai probabil in luna februarie".

"In acest moment, provocarea este ca acest buget sa fie trimis cat mai repede in Parlament pentru a fi aprobat. Este un buget foarte realist, cu un deficit de 5,9% din PIB", a declarat Franks, ieri, dupa discutiile de la Ministerul Finantelor.

El a mentionat ca delegatia Fondului Monetar International va reveni la Bucuresti in luna ianuarie, iar daca bugetul va fi aprobat, "ne vom misca cat de repede", fara a preciza, insa, daca transa a treia ar putea fi acordata in luna ianuarie, potrivit Wall-Street.ro.

"Tehnic, ar fi un program foarte strans sa incercam sa livram transa in ianuarie, dar lucram la calendarul exact. Anticipam ca misiunea va reveni in ianuarie si, dupa finalizarea discutiilor, vom merge foarte repede in board. Cel mai probabil, vom livra transa in februarie, dar ne miscam cat putem de repede", a afirmat Franks, miercuri, dupa intalnirea cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Totodata, Franks a precizat ca nu exclude livrarea cumulata a transelor trei si patru pentru Romania. "Este o posibilitate sa livram transele impreuna, dar discutam inca si calendarul nu e stabilit inca", a spus el.

Seful misiunii FMI a reiterat ca tinta in plan fiscal este ca Romania sa ajunga la deficite bugetare reduse in urmatorii ani si ca decizia de reducere a cheltuielilor in acest sens apartine guvernului, informeaza NewsIn.

"Vreau sa fie clar, pentru ca au existat relatari cum ca FMI ar fi responsabil pentru concedierea a 100.000 de oameni, dar nu este cazul. FMI nu a impus masuri anume. Exista o anumita reducere a cheltuielilor cu personalul pe care am agreat-o cu autoritatile, dar e decizia guvernului cum va reusi acest lucru", a completat Franks.

El a precizat ca, in aceasta dupa-amiaza, va avea intalniri cu premierul Emil Boc si cu presedintele Traian Basescu, sugerand ca timpul pe care il are la dispozitie este prea scurt pentru a purta discutii si cu liderii partidelor politice.

"Ne aflam aici pentru doar doua zile. Avem intalniri cu aceasta dupa-amiaza cu premierul si cu presedintele", a raspuns oficialul FMI, intrebat daca va avea discutii si cu liderii partidelor politice.

Delegatia Fondului Monetar International aflata la Bucuresti se va intalni miercuri, la ora 16:00, la Palatul Victoria, cu membrii guvernului, urmand ca la ora 19:00 sa aiba o intalnire cu presedintele Traian Basescu, au precizat oficiali guvernamentali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.