Gheorghe Pogea, a declarat pentru prima oara, la finalul discutiilor cu reprezentantii FMI, CE si Bancii Mondiale, ca Romania ar putea inregistra o contractie economica de 8% in acest an, in conditiile in care prognozele privind situatia economica a statelor UE s-au inrautatit.
In martie, dupa incheierea acordului pentru imprumutul de 19,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI), ministrul de finante, Gheorghe Pogea declara ca pentru 2009, Romania ia in calcul o crestere economica intre -1% si 1,5% si ca recesiunea nu era luata in calcul, relateaza Wall-Street.

"Deocamdata nu este sigura aceasta varianta, insa este luata in calcul", afirma Pogea in luna martie, dupa discutiile cu reprezentantii Fondului.

Astazi (n.r. 30 iulie 2009), repezentantii Guvernului si cei ai Fondului au avut o alta intrevedere, in urma careia estimarile pentru evolutia economica a Romania s-au inrautatit si mai mult de la ultimele declaratii ale ministrului Pogea, insa FMI-ul pare ca va fi mai "indulgent" decat era prevazut la incheirea acordului din martie.

Daca la inceptului lunii iulie, ministrul finantelor facea prima estimare realista privind evolutia economiei la finele lui 2009, anuntand o crestere de -6,5% pana la -7,1% din PIB, in urma intalnirii de joi cu reprezentantii Fondului, acesta a declarat ca se ia in considerare o contractie economica de 8%.

"Vom face o modificare a proiectiei cadrului macroeconomic. Veti vedea in perioada urmatoare ca prognoza privind situatia economica din tarile UE se va inrautati. Si Romania se va situa in aceasta situatie, privind contractia in semestrul doi. Drept urmare, se vor modifica si tintele de deficit. O contractie economica de 8% poate sa existe", a spus Pogea.

Noua estimare prinvind cresterea economica pentru 2009, este dubla fata de cea de -4% anuntata de Guvern la inceputul anului. Problema este ca daca rata de crestere economica negativa va fi mai mare, atunci si deficitul bugetar trebuie ajustat. Potrivit unor surse guvernamentale care au participat la primele discutii cu FMI, Fondul ar accepta un deficit bugear de 8% din PIB, mult mai mare decat tinta intiala de 4,6%, noteaza NewsIn.

“Estimarea FMI privind evolutia economiei in acest an arata ca vom avea o contractie economica dubla fata de cea convenita in martie, respectiv de 8%, si, in aceste conditii, deficitul bugetar va trece de 8% din PIB. Reprezentantii Fondului ne-au spus ca ar accepta un deficit bugetar de 8%, cu conditia ca Executivul sa ia masuri pentru a creste veniturile la buget sau pentru a taia din cheltuieli", au declarat sursele citate de agentia de presa.

Saptamana aceasta, reprezentantii FMI sunt din nou prezenti la Bucuresti, pentru prima evaluare a acordului, iar in urma discutiilor cu repezentantii Executivului s-au aratat ingaduitori cu situatia in care se afla Romania, noteaza Cotidianul.

"Suntem la inceputul discutiilor si evaluam programul macroeconomic. In discutiile de azi (joi - n.red.) am avut in vedere modul in care s-a inrautatit situatia economica si efectul asupra bugetului. Suntem dispusi sa fim flexibili, deoarece situatia economica s-a inrautatit", a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI.

Cu toate ca FMI-ul este mai ingaduitor cu ceea ce se intampla cu economia romaneasca, Guvernul tot va fi nevoit sa faca reduceri de costuri. Astfel, joi, presedintele Traian Basescu, a declarat ca pentru a reduce cheltuielile, Guvernul trebuie sa reduca cu 20% numarul angajatilor din administratia de stat. Acesta si-a argumentat declaratia spunand ca solutia pentru reducerea cheltuielilor nu este diminuarea veniturilor salariale, deoarece taierea sporurilor poate fi contestata in justitie, noteaza 9AM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.