Criza financiara este oarba, loveste economia mondiala din toate partile si face ca totul sa devina incert, mai putin faptul ca timpul merge inainte. Cum va evolua economia Romaniei in urmatoarele luni aflati mai jos.
Una cate una tarile europene sunt afectate mai mult sau mai putin de criza. Daca cea mai afectata de pana acum pare a fi Islanda, urmata de celelalte tari europene dezvoltate, efectele se indreapta tot mai mult si spre tarile europene in dezvoltare, implicit si catre Romania.

La sfarsitul lunii octombrie agentia de rating Standard & Poor's (S&P) a retrogradat Romania si a scos-o din categoria "investment grade", ceea ce o face acum riscanta in ochii investitorilor (cadru economic si juridic instabil, riscuri mari si sanse de profit reduse). Ieri, o alta agentie de rating, de data aceasta Fitch, a coborat si ea ratingul Romaniei, impreuna cu al altor trei alte tari din zona: Bulgaria, Ungaria si Kazahstan.

Fitch a scazut si ratingurile Bulgariei, Ungariei si Kazahstanului

Aceste retrogradari economice survin dupa multe altele, mai mici ca importanta, dar care cumulate au adus la situatia actuala, de "atentie, nu investiti aici, riscul e prea mare!". Dupa retrogradarea Romaniei, de catre "doctorul" S&P, a urmat retrogradarea Bucurestiului, centrul economic al tarii. Odata afectat intregul (Romania), boala numita "criza financiara mondiala" a afectat creierul-capitala, orasul cel mai dezvoltat si punctul de inceput pentru orice investitor. Apoi a urmat: Transelectrica si Transgaz, doua companii de interes strategic pentru Romania si monopoluri pe pietele pe care activeaza, piata energiei electrice si respectiv al energiei calorice.

Pozitia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a fost foarte ferma: "S&P ar trebui sa-si refaca raportul prin care a scos Romania din clasa" datorita faptului ca datoria externa este redusa, singura problema fiind deficitul de cont curent. Insa S&P a coborat pe buna dreptate ratingul, dupa aprobarea legii "50%", care ar fi dus la o inflatie extrem de mare, lucru de nedorit pe timp de criza.

Initial, agentiile de rating Moody's si Fitch, nu au modificat ratingul Romaniei, dand dovada de prudenta. Insa prognozele de evolutie economica pentru Uniunea Europeana (UE) ale Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CM), probabil ca le-au dat de gandit.

Atat FMI, cat si CM au rectificat prognozele pentru economia mondiala pentru finele lui 2008 si pentru 2009. FMI a estimat recesiune pentru UE, cea mai grava dupa cea din '29-'33, in timp ce CM a considerat ca economia europeana va creste usor (1,4%). Si chiar daca prognoza comisiei pentru Romania, a fost una de crestere economica, aproximativ 8% pentru 2008 si 4% pentru 2009, criza este oarba si daca loveste in tarile dezvoltatea ale UE, efectele se vor resimti si in tarile in dezvoltare ale uniunii.

Ieri, alt "doctor", agentia de rating Fitch, a mai retrogradat, pe langa ratingul de tara, si calificativele pentru orasele Bucuresti si Oradea, si cinci banci autohtone importante: BCR, BRD Soc Gen, Bancpost, Unicredit Tiriac Bank si Banca Romaneasca.

Fitch isi motiveaza alegerea prin faptul ca este posibil ca Romania sa aiba nevoie de sprijin financiar extern, pentru a impiedica "o criza a creditului", avand in vedere ca se confrunta cu un deficit de cont curent, care ar urma sa depaseasca 14 % din PIB in acest an, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor.

In plus, agentia de rating a avertizat asupra cresterii riscurilor la adresa economiei romanesti, ca urmare a sporirii datoriei sectorului privat pe pietele externe (creditele solicitate de populatie in principal), din ce in ce mai nesigure. Potrivit agentiei de rating, in contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, factorii politici de la Bucuresti au ignorat semnalele de alarma, fapt care atrage dupa sine posibile consecinte negative asupra coerentei politicii fiscale.

"In acest sens, Ministerul Economiei si Finantelor a avertizat, deja, ca exista o lipsa de coerenta la nivelul factorilor politici de decizie (Parlament, Presedintie, partide parlamentare) in asumarea unor politici publice restrictive care sa reduca riscurile induse de criza financiara si economica globala si care sa asigure in continuare Romaniei o crestere economica. Pe de alta parte, decizia Fitch nu a tinut cont de evolutii importante ale economiei romanesti, cum ar fi cresterea reala anuala a PIB la 9,1% in 2008, si 6% estimat pentru 2009, precum si mentinerea unui nivel extrem de redus al datoriei guvernamentale (10,6% din PIB, in iunie 2008). In plus, Romania are un nivel al rezervelor internationale suficient (27,3 mld. EURO la sfarsitul lunii septembrie) si un stoc de datorie externa mai scazut comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene"
, a declarat Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Efectele negative ale scaderii ratingului vor fi vizibile atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Pe termen scurt Romania va fi privita cu suspiciune de si asa putinii investitori existenti pe timp de criza, si se va indatora pe termen lung la preturi din ce in ce mai mari. Iar in functie de cat de ample si dure vor fi loviturile crizei, pe termen lung estimarile sunt sumbre: somaj si recesiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.