FMI estimeaza in prezent pentru 2009 o crestere economica mondiala de 2,2%, nivel revizuit in scadere cu 0,8 puncte procentuale fata de previziunea din octombrie. In timp ce eforturile guvernului de a limita impactul crizei au fost de ajutor, au fost necesare mai multe masuri, a precizat Fondul.

"Conditiile din piete incep sa raspunda la actiunile de politica monetara, insa in ciuda implementarii rapide, tensiunile financiare ar putea fi in octombrie mai adanci si mai extinse decat estimam", a mai anuntat FMI in cadrul unui comunicat, citat de NewsIn.

"Este o nevoie clara de stimuli macroeconomici suplimentari fata de cei anuntati pana in prezent. Ar trebui sa se profite de posibilitatea de coborare a dobanzii de politica monetara", a mentionat FMI.

FMI estimeaza ca economia Statelor Unite va scadea cu 0,7% in anul viitor, dupa ce previziunile din octombrie indicau o crestere economica de 0,1%. In tarile din zona euro, economia va scadea, probabil, cu 0,5% in 2009, fata de previziunea anterioara, in care FMI miza pe o crestere de 0,2%. FMI mai prevede a scaderea a economici britanice cu 1,3% in 2009.

Pentru economiile emergente si in curs de dezvoltare, FMI estimeaza o crestere de 5,1%
, nivel mai mic cu 1 punct procentual fata de previziunea din octombrie, in parte din cauza scaderii preturilor la marfuri. In timp ce ieftinirea ajuta la temperarea inflatiei in tarile bogate, afecteaza exportatorii de marfuri.

Bancile centrale din Europa au redus dobanzile cheie.
Banca centrala a Marii Britanii a coborat joi dobanda cheie cu 1,5 puncte procentuale, insa Banca Centrala Europeana (BCE) si banca centrala a Elvetiei au redus dobanda cu numai jumatate de punct.