Business 4 Iulie 2008 19:42
Autoritatiile de reglementare in domeniul energiei electrice, coordonatorii sistemelor energetice si bursele de energie electrica din Austria, Romania si Ungaria vor putea semna in curand un memorandum de intelegere, care va reprezenta punctul de pornire al unei burse regionale de energie.
Potrivit unei stiri MTI, preluata de Rador, declaratia a fost facuta joi de Gábor Szörényi, director in cadrul Autoritatii ungare de reglementare in domeniul energiei.

Sursa citata metioneaza ca in Ungaria deocamdata nu functioneaza nici o bursa a energiei electrice, insa coordonatorul sistemului energetic ungar, compania Mavir, a infiintat inca din primavara anului 2007 o societate denumita HUXP, pentru a crea o piata reglementata a energiei electrice. Potrivit MTI, preluata de Rador, conform legislatiei ungare, in conditiile in care pana pe 30 iunie 2008 nu se va solicita nici o aprobare in vederea infiintarii unei burse a energiei electrice, Autoritatea ungara pentru energie electrica va putea obliga Mavir sa puna bazele unei asemenea burse. In schimb, legea nu stabileste un termen limita pentru infiintarea acestei burse.

Dupa cum a mentionat Gábor Szörényi, pana in prezent la Autoritatea ungara de reglementare in domeniul energiei electrice nu a fost depusa o astfel de solicitare. Pe baza memorandumului, interconectarea celor trei piete de energie electrica va crea posibilitatea efectuarii zilnice a unor operatiuni de tranzactionare si comercializare a curentului electric si a capacitatilor transfrontaliere de productie si transport.

Participantilor la consfatuirea de la Budapesta le-a fost prezentata o informare cu privire la un raport preliminar asupra unui studiu finantat de Banca Mondiala, Autoritatea austriaca pentru energie electrica si Autoritatea ungara de reglementare in domeniul energiei electrice. Acest studiu, realizat de Nord Pool Consulting, in colaborare cu compania americana Accenture, se refera la problematica burselor regionale si interconectarea burselor nationale de energie electrica. Pe baza acestui studiu vor fi alese solutiile cele mai oportune si, pana la sfarsitul lunii octombrie, vor fi elaborate o serie de planuri de afaceri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.