Romania trebuie sa atraga anul viitor 25 miliarde euro pentru a finanta datoria publica si deficitul de cont curent, este de parere Ionel Dumitru, Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliului Fiscal.

Dupa patru ani de criza, Romania si romanii sunt cu mult mai indatorati decat erau in trecut. La asta au contribuit imprumuturile luate de la institutiile internationale, dar si cresterea somajului si reducerile salariale, scrie romanialibera.ro.

La inceputul ultimului trimestru din 2008, atunci cand a inceput criza in Romania, tara noastra avea o datorie publica de aproximativ 10 miliarde de euro. Dupa patru ani, datoria este de doua ori mai mare, de 22 de miliarde de euro.

Dupa ce va creste la 34,8% din PIB in 2013, de la 34,6% anul acesta, datoria publica a Romaniei ca pondere in PIB ar urma sa se stabilizeze in 2014, scrie wall-street.ro.

"In 2013 - 2014 Romania va avea varfuri de plata a datoriei externe. Daca vom cumula si dobanzile de plata, Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei vor trebui sa plateasca in urmatorii doi ani circa 13 miliarde de euro datorie externa si alte datorii in valuta. Daca nu reusim sa atragem noi finantari din pietele private externe si nu absorbim mai multi bani din fondurile europene nerambursabile, rezerva internationala a BNR ar putea scadea foarte rapid. Credibilitatea externa este cruciala pentru a asigura accesul la pietele externe private", a spus Ionel Dumitru.

Cine trebuie sa plateasca:
- BNR are de rambursat catre FMI 7,6 miliarde de euro, fara dobanzi: 4 miliarde de euro in 2013 si 3,7 miliarde de euro in 20124
- Ministerul Finantelor are de platit tot catre FMI un total de 2 miliarde de euro: un miliard in 2013 si inca unul in 2014.
- Ministerul Finantelor va mai rambursa anul viitor 1,8 miliarde euro, reprezentand bonduri in valuta atrase de pe piata interna, iar in 2014 va avea scadente similare de circa un miliard de euro, conform jurnalul.ro.
- Banii imprumutati de la Comisia Euro­pea­na trebuie restituiti de Finante incepand cu anul 2015, prima rata fiind de 1,5 mld. euro.

Declaratia comuna a reprezentantilor CE, FMI si Bancii Mondiale dupa misiunea din aceasta vara la Bucuresti, pentru evaluarea acordului de finantare a Romaniei, a luat in calcul o crestere de aproximativ 1% a PIB in acest an, urmata de 2,5% anul urmator.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

"Romania trebuie sa mentina datoria pu­blica sub 35% din PIB si sa gaseasca noi re­surse de crestere economica in urmatorii ani. Investitiile straine s-au diminuat si in Ro­mania, iar investitorii institutionali au de­venit mult mai selectivi. Este esential pentru Romania sa gaseasca surse de finantare in­terna si externa pentru a putea sa creasca, sa creeze locuri de munca. Exista doua mo­da­litati principale de finantare: prin banci si prin burse", a declarat Lucian Anghel, pre­sedinte executiv al BCR Fond de pensii si presedintele BVB, citat de zf.ro.


Sursa foto: zf.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.