Proiectul de rectificare bugetara care urmeaza sa fie aprobat joi de guvern prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9 % la 2,25 % din PIB, pe fondul majorarii veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei fata de programul initial.

Rectificarea bugetara a fost agreata cu Fondul Monetar International si, potrivit Consiliului Fiscal, noile tinte sunt in concordanta cu prevederile Legii 291/2011 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in strategia fiscal-bugetara, scrie romanialibera.ro.

Rambursarile de pensii si sanatate, prioritati bugetare pentru guvernul Ponta

"Problema este la prioritizare. (...) Sper ca maine sa aprobam, sa rezolvam cateva dintre problemele cele mai grave mostenite - banii pentru insotitorii persoanelor cu handicap, cateva dintre echilibrarile pentru reducerea arieratelor, adica datoriile pe care autoritatile locale le au la diversi furnizori, problema finantarii sanatatii, pentru ca in bugetul aprobat in decembrie, anul trecut, banii pentru sanatate se termina prin septembrie", a afirmat premierul, prezent la o dezbatere a Ministerului de Interne pe probleme legate de administratia locala.

Majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza pe de-o parte performantei mai bune a veniturilor din impozitul pe venit si salarii inregistrata la finele primului semestru al anului, aceasta categorie de venituri fiind revizuita ascendent cu 1,96 miliarde lei, precum si a incasarilor din alte impozite si taxe generale pe bunuri si servicii, ca urmare a implementarii taxei clawback (plus 907 milioane lei), dar si pe de alta parte unui plus de venituri din TVA (plus 2,37 miliarde lei), generat in cea mai mare parte de implementarea unei scheme de stingere 'in lant' de tip swap a arieratelor bugetare.

Majorarea cheltuielilor totale cu 3,07 miliarde lei reflecta, pe de o parte, impactul schemei de stingere ' in lant' de tip swap mai sus mentionate (2,26 miliarde lei, cu impact la nivelul capitolelor de cheltuieli 'alte transferuri' - 712 milioane lei, 'transferuri intre unitati ale administratiei publice' - 850 milioane lei, 'cheltuieli de capital' - 450 milioane lei, 'bunuri si servicii' - 250 milioane lei), iar pe de alta parte, suplimentarea cheltuielilor totale cu 807 milioane lei.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Guvernul va aloca autoritatilor locale, la rectificarea bugetara, 500 milioane lei pentru plata arieratelor catre firme si 100 milioane lei pentru primariile care nu mai au bani de salarii, inca 100 de milioane lei urmand a fi acordate pentru plata insotitorilor persoanelor cu dizabilitati, transmite adevarul.ro.

Prim-ministrul Ponta a mai afirmat ca exista resursele pentru majorarea salariilor bugetarilor, restituirea sumelor retinute ilegal pensionarilor precum si pentru asigurarea cofinantarii proiectelor din fonduri europene.

Ponta a precizat totodata ca s-a gasit o solutie si in privinta taxei claw-back aplicata producatorilor de medicamente.

"Am rezolvat problema taxei de claw back si, din fericire, medicamentele pot fi cumparate in continuare pentru spitale",
a declarat premierul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.