Sase regiuni din Romania, respectiv intreaga tara fara Ilfov-Bucuresti Vest, raman printre cele mai sarace 20 de zone din UE, categorie formata exclusiv din patru tari din Europa de Est - Bulgaria, Romania, Polonia si Ungaria, potrivit unui raport al biroului de statistica Eurostat.

Cea mai saraca regiune din UE se mentine Severozapaden (Bulgaria), cu un PIB pe cap de locuitor (calculat la paritatea puterii de cumparare) de 27% din media UE pentru anul 2009.

Nord-Est Romania se afla pe locul al treilea, cu un PIB pe cap de locuitor de 29,5% din media UE, dupa Severen tsentralen din Bulgaria (29%). In raportul precedent, bazat pe date din 2008, regiunea Nord-Est din Romania se afla pe doi (cu 29%), iar Severen tsentralen pe trei, cu un PIB pe cap de locuitor de 30% din media UE.

Potrivit ultimului raport Eurostat, pozitiile patru si cinci sunt ocupate de Yuzhen tsentralen (31%) si Severoiztochen (36%) din Bulgaria, urmate de Sud-Vest Oltenia (36%), Yugoiztochen Bulgaria (36%), Sud-Est Romania (38%), Eszak-Magyarorszag Ungaria (40%), Sud-Muntenia (40%), informeaza MEDIAFAX.


In timp ce Bulgaria si Romania domina prima parte a clasamentului celor mai sarace 20 de regiuni, in partea a doua sunt prezente mai mult Polonia si Ungaria.

Astfel, pe pozitia 11 se afla Lubelskie (41%) si Podkarpackie din Polonia (42%), Eszak-Alfold Ungaria (42%) si Del-Alfold din Ungaria (43%), Nord Vest Romania (43%), Del-Dunantul Ungaria (45%), Podlaskie (45%) si Warmińsko-Mazurskie din Polonia (45%), Centru Romania (46%) si Swiętokrzyskie Polonia (47%).

Din Romania, cel mai bine se situeaza Bucuresti-Ilfov, cu un PIB pe cap de locuitor de 111% din media UE (la paritatea puterii de cumparare) si regiunea Vest, cu 51,6%.

Intre cele 20 de regiuni cu cel mai scazut PIB pe cap de locuitor din UE, Romania este prezenta cu sase regiuni, din totalul de opt la nivelul tarii, Bulgaria cu cinci din sase, Polonia cu cinci din 16, iar Ungaria cu patru din sapte.


Cele 27 de state UE includ in total 271 de regiuni.

Din cele 65 de regiuni cu PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE, 15 se afla in Polonia, cate sapte in Cehia si Romania, sase in Ungaria, cinci in Bulgaria, cate patru in Grecia, Franta (toate in afara Frantei continentale) si Italia, cate trei in Portugalia si Slovacia, doua in Marea Britanie si cate una in Spania, Slovenia, Estonia, Letonia si Lituania.

  • Cele mai bogate regiuni din UE

Cea mai bogata regiune din UE a ramas cartierul financiar al Londrei, cu un PIB pe cap de locuitor de 332% din media UE, urmata de Luxemburg (266%) si Bruxelles (223%). Din Europa Centrala si de Est, cel mai bine situata este regiunea Bratislava (178% din media UE) din Slovacia.
Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.