Riscul unei noi recesiuni globale si a unei alte crize bancare se identifica intr-un studiu care stabileste cele mai mari amenintari pentru industria financiara globala.

Raportul anual al CSFI Banking Banana Skins, produs in asociere cu PwC, aseaza riscul macroeconomic pe primul loc intre 30 de amenintari posibile pentru sectorul bancar. Sondajul se bazeaza pe raspunsurile a mai mult de 700 de bancheri, membri ai autoritatilor de reglementare si analisti din 58 de tari.

Sondajul arata ca nivelul de ingrijorare cu privire la perspectivele sectorului financiar este la cel mai inalt nivel de la inceperea acestor studii in urma cu 13 ani. Multi respondenti se asteapta la un nou val de falimente bancare si nationalizari.

  • Topul amenintarilor si ingrijorarilor

Principala cauza a acestei ingrijorari o reprezinta criza din zona Euro, care ar putea duce la intrarea in incapacitate de plata a mai multor tari. Socul unui colaps al Zonei Euro ar afecta nu doar bancile europene, ci si cele din alte regiuni. Bancherii din tari precum Statele Unite, Canada, China, Argentina sau Australia au asezat criza din Zona Euro pe primul loc intre ingrijorarile lor.

Prima consecinta a unei prabusiri a Zonei Euro ar fi pierderi masive din credite, risc care a fost identificat pe locul 2 de catre bancheri. Acest lucru ar fi urmat de o criza de finantare, bancile avand accesul blocat la lichiditati si capital (riscurile 3 si 4).

Pentru a completa acest tablou, cresterea ingerintelor politice si inasprirea cadrului de reglementare sunt alte riscuri majore identificate de catre respondenti. Desi initiativele de reglementare sunt menite sa puna capat crizelor bancare, acestea reprezinta de asemenea un cost aditional si deturneaza bancile de la obiectivele lor, ingreunandu-le misiunea de a asigura finantarea economiei.

Ingrijorarea cu privire la capacitatea bancilor de a gasi o cale de iesire din criza este de asemenea ridicata: slabiciunile in guvernanta corporativa si riscul de management sunt prezente intre primele 10 riscuri percepute la nivel global. Un risc in crestere este cel legat de continuitatea afacerilor, risc legat de capacitatea sistemului bancar de a supravietui unui esec major al unei institutii financiare.

Citeste si:
Statul vrea ca CEC Bank să vândă polițe RCA
Soluția statului în fața...

Pentru prima data, sondajul Banana Skins a indicat faptul ca perspectiva asupra riscurilor este mai buna in economiile emergente decat in statele dezvoltate. Respondentii din America Latina, Africa, Asia si Orientul Indepartat sunt mai increzatori in perspectivele pietelor lor decat cei din America de Nord si Europa, ca urmare a ritmurilor mai ridicate de crestere, cu toate ca si statele emergente se vad vulnerabile la socurile financiare globale. Cu toate acestea, sondajul a aratat ca ingrijorarile asupra perspectivelor Chinei sunt in crestere, pe masura ce cresterea economica incetineste, iar bancile trebuie sa faca fata unor presiuni in crestere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.