Ingrijorarea privind situatia Greciei a atins cote alarmante. Europa se teme de consecintele unui eventual faliment iar scenariile catastrofale au inceput sa apara. Ce s-ar intampla daca Grecia ar intra in default?

  • Care ar fi primele victime ale acestui "razboi" economic de supravietuire?

In cazul in care Grecia ar falimenta, sistemul cel mai lovit va fi cel bancar, iar statul elen detine institutii financiar-bancare expuse in intreaga Europa, supunand astfel la o vulnerabilitate crescuta banci din Germania, Franta si Marea Britanie, intr-un cuvant, ale celor mai puternice state din zona euro.


Cu implicatii la fel de severe, sectorul privat, dar si cel public, din Romania si Bulgaria sunt expuse la bancile grecesti, in conditiile in care autoritatile si companiile au luat imprumuturi de la institutiile bancare elene. Daca bancile din Grecia vor intra in incapacitate de plata, rezultatul ar fi lipsa de finantare pentru datoriile Romaniei si Bulgariei si pentru companiile private.

Urmatoarele pe lista in acest joc de domino ar fi bancile austriece, care sunt foarte prezente in Europa Centrala, zona care ar avea de suferit in cazul unui default al Greciei. Si asta chiar daca aceste institutii nu au expunere pe datoria statului elen.

In acelasi mod vor avea de suferit si muncitorii straini din Grecia: Cei mai multi, care provin din Bulgaria, Macedonia si Albania, isi vor pierde slujbele, astfel ca in economiile tarilor respective nu vor mai intra remitentele lucratorilor din Grecia. In consecinta, PIB-ul acestor tari va scadea.

Falimentul Greciei ar cauza pierderi de 35 de miliarde de euro pentru Banca Central Europeana. Institutia bancara europeana a imprumutat, totodata, bancile grecesti, cu 91 de miliarde de euro.

  • "Falimentul Greciei ar insemna un eveniment larg asteptat, dar nedorit. Intrebarea este cand si in ce mod se va produce defaultul. Desi asteptat, nu cred ca pietele au inclus in pret tot efectul unui eventual default al Greciei, iar in aceste conditii chiar daca va fi controlat sau nu este de asteptat sa se resimta negativ pe piete. Cat de puternic va fi efectul depinde si daca investitorii se vor uita spre alte tari cu probleme. La momentul acesta mi se pare ca celelalte state, Italia, Irlanda, Portugalia, Spania, se pregatesc pentru ce va urma dupa Grecia si pentru a arata cat mai bine in fata investitorilor la acel moment", a declarat pentru zf, Florin Ilie, seful departamentului piete de capital in cadrul ING.

  • Cel mai catastrofal scenariu apartine ministrului polonez de Finante, Jan Vincent-Rostowski: "Vorbeam despre criza din zona euro. El mi-a spus: Stii, toate aceste socuri politice, economice, ar fi foarte neobisnuit ca in urmatorii zece ani sa evitam un razboi. Un razboi doamnelor si domnilor. Ma gandesc intr-adevar sa obtin carte verde pentru copiii mei in Statele Unite".
Citeste si:
Statul vrea ca CEC Bank să vândă polițe RCA
Soluția statului în fața...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.