Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca problemele zonei euro nu pot fi rezolvate prin masuri radicale rapide, precum emisiuni comune de obligatiuni, in schimb uniunea monetara are in fata un drum "lung si greu" de a reduce datoriile acumulate in mai multe decenii.

Intr-un discurs in camera inferioara a parlamentului, dupa ce Curtea Constitutionala din Germania a impus noi limite in privinta participarii Berlinului la noi pachete de ajutor pentru state din uniunea monetara, Merkel a afirmat ca euro "nu pote fi lasat sa se prabuseasca si nu se va prabusi".


Cancelarul a cerut, insa, Europei sa-si regandeasca regulile pentru ca tari mici, precum Grecia, sa nu mai poata pune in pericol intreaga zona euro, formata din 17 state.

"Cred ca aceasta criza, daca o criza majora a lumii occidentale poate fi evitata, nu poate fi combatuta cu atitudinea de a continua ca pana acum. Avem nevoie de o regandire fundamentala. Trebuie sa supunem foarte clar oamenilor ca actuala problema, a datoriilor excesive acumulate in decenii, nu poate fi rezolvata dintr-o lovitura, cu remedii precum obligatiuni ale zonei euro sau restructurari ale datoriilor care vor face ca totul sa fie bine. Nu, acesta va fi un drum lung si greu, dar bun pentru viitorul Europei", a spus Merkel, conform MEDIAFAX.


Discursul sefului executivului german a fost intrerupt repetat de ironii ale partidelor de opozitie, care au criticat puternic in ultimele saptamani modul in care Merkel a raspuns la criza datoriilor suverane din Europa.

Curtea Constitutionala din Germania a afirmat, miercuri, ca guvernul nu a incalcat legea contribuind la pachetele de ajutor financiar pentru statele din zona euro cu probleme financiare, dar a impus limite stricte pentru noi masuri similare, pentru care executivul va fi nevoit sa ceara anterior aprobarea legislativului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.