Dupa 48 de ore de proteste si manifestatii, poporul grec se afla in fata adoptarii altor masuri de austeritate, pentru ca tara lor sa evite intrarea in incapacitate de plata.

Parlamentul grec a votat in favoarea pachetului de masuri drastice de austeritate al Guvernului, menit sa salveze tara de ladefault, informeaza BBC.

In timpul votului din Parlament, mii de protestatari s-au ciocnit pe strazile Atenei cu fortele de ordine, iar Ministerul de Finante din Atena a fost atacat. Adoptarea planului de austeritate era o masura necesara pentru eliberarea, in iulie, a urmatoarei transe din ajutorul financiar de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Programul a fost sustinut de 155 de parlamentari, din totalul de 300, in timp ce 138 au votat "impotriva", potrivit mediafax. Planul propus de autoritati vizeaza reduceri de cheltuieli, majorari de taxe si infiintarea unei autoritati de privatizare, dupa cum urmeaza:

Impozite:

  • Diminuarea cheltuielilor statului cu 14,3 miliarde euro si atragerea altor 14,1 miliarde pana in 2015, cu scopul de a reduce deficitul in acel an sub 3%, scrie DailyBusiness.
  • Statul va impune o 'taxa de solidaritate' cuprinsa intre 1 si 4 la suta din salariile cele mai ridicate. Pentru ministri, parlamentari si alte categorii de functionari publici cu venituri importante, acest impozit va fi de 5%.
  • Majorarea cu 300 de euro anual a impozetelor pentru liber profesionisti, cum ar fi avocati, instalatori, soferi de taxi, informeaza EVZ.
  • Coborarea plafonului minim de exceptare de la plata impozitelor, de la 12.000 la 8.000 de euro, cu exceptia angajatilor cu varsta sub 30 de ani si a pensionarilor, si crearea unui impozit imobiliar special pentru proprietarii cu bunuri in valoare de peste 200.000 de euro.
  • Majorarea impozitelor pentru bunurile de lux, cum ar fi iahturi, piscine si autovehicule de mare putere. Se deschide posibilitatea legalizarii situatiei imobilelor construite ilegal, dupa plata unor penalitati, si se elimina un mare numar de scutiri de taxe.
  • TVA pentru baruri si restaurante se majoreaza de la 13% la 23% si se intensifica lupta impotriva evaziunii fiscale si a muncii la negru.
Disponibilizari:
Citeste si:
Taxe și impozite mai mari pentru piața imobiliară
Taxe și impozite mai mari...

  • Statul doreste sa reduca posturile a 150.000 de functionari publici, 25% din total, carora nu li se vor mai prelungi contractele temporare, iar noi angajari se vor putea face in raport de 1 la 10 persoane iesite la pensie. Salariile, reduse in medie cu 12% in comparatie cu anul trecut, vor fi din nou taiate, cu toate ca nu se cunoaste noul procent de diminuare.
  • Vor fi suprimate diverse beneficii sociale pentru a se economisi 4 miliarde de euro pana in 2015. De asemenea, in acest an subventiile se vor reduce cu 500 milioane de euro, iar pana in 2015 cu alte 855 de milioane prin comasarea scolilor, spitalelor si a sectiilor de politie.
  • Cheltuielile pentru sanatate vor fi reduse, pana in 2015, la 2,1 miliarde de euro, prin rationalizarea prescriptiilor medicale si utlizarea unor medicamente mai ieftine, potrivit HotNews.
  • Pentru prima data in ultimele trei decenii, vor fi reduse cheltuielile militare, aflate in prezent la cel mai inalt nivel procentual intre tarile europene membre NATO, circa 4 la suta din PIB, desi multi analisti considera ca reala valoare este superioara din cauza a numeroase practici oculte. In total, se vor reduce 1,2 miliarde euro pana in 2015 si se vor anula comenzi de armanent in valoare de alte 830 de milioane.
  • Investitiile publice vor fi reduse cu 850 milioane de euro in acest an.
  • In anul 2011, guvernul de la Atena cauta sa incaseze 5 miliarde de euro din vanzarea monopolului asupra jocurilor si loteriilor (OPAP), a Postbank, a societatii pentru administrarea apelor cu sediul in Salonic, al doilea oras al tarii, si a societatilor de administrare a porturilor din Pireu si Salonic.
  • Intre 2012 si 2015, se vor obtine alte 45 de miliarde de euro prin privatizarea societatii de administrare a apelor din Atena, a rafinariilor, intreprinderilor din domeniul electric, ATEbank (specializata pe sectorul agricol), precum si administrarea porturilor, aeroporturilor, autostrazilor, drepturilor de exploatare a minelor si a bunurilor mobile si imobile ale statului.

Citeste si:
Shadi Barud, creierul din spatele masacrului Hamas din 7 octombrie,...
Shadi Barud, creierul din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.