Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie calculata in raport cu nivelul salariului minim, astfel incat ajutorul acordat somerilor sa nu creasca odata cu majorarea salariala din 2011, releva scrisoarea suplimentara de intentie agreata cu institutia financiara.

Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara, la care se adauga un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.

Pentru anul 2011, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) majorarea salariului minim de la 600 la 670 lei.

Scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI dupa misiunea din octombrie-noiembrie, releva insa ca Guvernul s-a angajat ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie legata de salariul minim, care urmeaza sa fie majorat.

"Dupa inghetarea din 2008 a salariului minim, vom ridica nivelul acestuia, in general pentru a compensa recenta evolutie a inflatiei, decupland in acelasi timp indemnizatia de somaj de salariul minim", este angajamentul Guvernului din document.

Surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX ca Guvernul incearca prin decuplarea indemnizatiei de somaj de salariul minim sa limiteze cheltuielile bugetului de somaj, avand in vedere ca pentru anul viitor sunt pregatite noi disponibilizari.

"Vor mai fi disponibilizari si anul viitor, dar economiile ar fi mai mici daca indemnizatia de somaj ar fi in continuare legata de salariul minim", au aratat sursele.

Aecretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat doar ca Guvernul lucreaza in prezent la un alt criteriu de calcul al indemnizatiei de somaj decat salariul minim.

"O varianta este ca pentru indemnizatia de somaj sa fie luat in calcul indicatorul social de referinta", a spus secretarul de stat.

Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.

Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita in prezent la 500 lei.

Citeste si:
Peste 2,2 milioane de tineri cu vârsta de până la 34 de ani din...
Peste 2,2 milioane de tineri...

Guvernul a promis FMI ca va continua in 2011 reducerea numarului de angajati in sectorul public.

Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a anuntat, joi, ca pana la sfarsitul acestui an vor mai fi disponibilizati 16.000 de bugetari, iar anul viitor vor fi concediati inca 30.000 de salariati, dublu fata de angajamentul asumat de Guvern pentru 2011 in scrisoarea convenita cu FMI in luna august.

Premierul Emil Boc sustine ca politica de baza a Guvernului in 2011 va fi ca numarul de personal din sectorul public sa fie redus prin pensionare, incetarea amiabila a raporturilor de munca si plecarea angajatilor la studii in strainatate.

Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o rata a somajului de 8% (720.000 de someri inregistrati la sfarsitul anului), care ar urma sa scada la 7,8% (710.000 de someri) in 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.