Blocarea proiectului de buget al Uniunii Europene (UE) pentru 2011 din cauza esecului negocierilor dintre guvernele Uniunii si eurodeputati risca sa inghete pentru mai multe luni finantarea unor investitii importante pentru statele comunitare, apreciaza Comisia Europeana (CE).

Comisarul europeam pentru Buget, Janusz Lewandowski, a promis ca va incepe "imediat" sa lucreze la un nou proiect de buget. Procesul va dura, insa, mai multe luni, dupa esecul celei mai recente tentative de conciliere, din noaptea de luni spre marti, a mentionat el, potrivit AFP.

"Este regretabil. Acest buget nu este pentru Bruxelles, ci pentru cetatenii europeni, companii, cercetatori, studenti, comunitati rurale, orase, comune si regiunile din Uniune", a afirmat Lewandowski, adaugand ca intarzierea adoptarii bugetului are drept consecinte inghetarea provizorie a fondurilor europene, relateaza MEDIAFAX.

El subliniaza ca 90% din fondurile bugetului UE finanteaza investitii care sustin cresterea economica si crearea de locuri de munca.

Divergentele "profunde" dintre reprezentantii mai multor state comunitare si eurodeputati au impins la esec, luni seara, discutiile depre bugetul anului viitor.

  • Zona euro si Uniunea nu vor supravietui daca problemele bugetare nu sunt rezolvate

Zona euro si Uniunea Europeana (UE) nu vor supravietui daca problemele bugetare ale unor state membre nu sunt rezolvate, a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy. "Ne confruntam cu o criza de care depinde supravietuirea noastra. Trebuie sa colaboram pentru a permite zonei euro sa supravietuiasca. In cazul in care zona euro se prabuseste, nu va supravietui nici UE. Am incredere, insa, ca vom depasi aceste probleme", a afirmat Van Rompuy, potrivit MEDIAFAX.

Zona euro traverseaza o noua zona cu turbulente puternice din cauza ingrijorarilor pe care le ridica Irlanda si alte state cu probleme ale uniunii monetare, precum Portugalia, Grecia sau chiar Spania. Aceste tari se confrunta cu deficite bugetare foarte mari.

Ministrii de Finante din zona euro s-au reunit marti la Bruxelles pentru a discuta situatia regiunii, iar liderii de state si de guverne din UE se vor reuni la Bruxelles pe 16-17 decembrie.

Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.