Masurile dure de austeritate, pentru respectarea acordului de finantare cu institutiile financiare internationale, au determinat mii de firme din Romania sa se transfere in Bulgaria, unde taxele mai mici si reglementarile stabile ofera un mediu de afaceri mai prietenos, comenteaza Reuters.

In Bulgaria, impozitul pe profit este de numai 10%, comparativ cu 16% in Romania, iar taxa pe valoarea adaugata (TVA) este mai mica, dupa ce Guvernul roman a majorat TVA de la 19% la 24%, scrie Mediafax.

Autoritatile din Bulgaria au redus si birocratia, iar capitalul initial pentru infiintarea unei firme este de numai doua leva (1 euro), comparativ cu nivelul anterior de 5.000 de leva (2.500 euro) si 200 de lei in Romania.

De asemenea, timpul necesar infiintarii unei firme in Bulgaria este de numai o saptamana, jumatate fata de cel din Romania.

Oamenii de afaceri romani sustin ca viteza cu care sunt operate modificarile prevazute in acordul cu FMI si incertitudinile legate de viitoarele masuri de austeritate i-au incurajat sa isi transfere sediile.

Autoritatile din Bulgaria nu au publicat date precise, dar potrivit presei locale pana la 2.500 de companii romanesti s-au stabilit deja in aceasta tara, iar alte doua se inregistreaza zilnic in Ruse.

Citeste articolul integral pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.