Premierul Tariceanu a declarat ca majorarea TVA este o necesitate, in perspectiva obligatiilor asumate fata de UE. In opinia sa, este interesul Romaniei sa creasca TVA, pentru a asigura venituri bugetare mai mari, cu care sa poata cofinanta mari proiecte sustinute de UE.

Afirmatia este departe de a fi reala, intrucat UE nu cere practicarea unei anumite cote de TVA, ci numai ca nivelul taxei sa nu fie sub 15%. "Majorarea TVA nu este o obligatie fata de UE. Uniunea nu recomanda un anumit nivel al TVA", ne-a declarat insarcinatul cu afaceri al Delegatiei Comisiei Europene, Onno Simons.

Premierul Calin Popescu Tariceanu justifica majorarea TVA ca fiind o necesitate in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana (UE), chiar daca Uniunea nu recomanda practicarea unei anumite cote la aceasta taxa, ci numai ca nivelul sa nu fie sub 15%.

"Marirea TVA nu este o ambitie a cuiva, ci deriva din ceea ce Romania isi propune, din viitoare ei calitate de tara membra a UE", a declarat Tariceanu. Potrivit premierului, interesul Romaniei sa creasca TVA, pentru a asigura venituri bugetare mai mari, cu care sa poata cofinanta mari proiecte sustinute de UE. Premierul pune astfel vina majorarii TVA in carca UE, pentru a masca adevaratul motiv: veniturile bugetare prea mic, dupa introducerea cotei unice de impozitare.

Simons: UE nu recomanda nivelul TVA

"Majorarea TVA nu este o obligatie fata de UE. Uniunea nu recomanda un anumit nivel al TVA", ne-a declarat insarcinatul cu afaceri al Delegatiei Comisiei Europene, Onno Simons. "Poate primul ministru a dorit sa spuna ca majorarea TVA va furniza rezerve pentru pentru co-finanatarea sumelor disponibile din fondurile europene. In opinia mea este de asemenea o metoda pentru a compensa deficitul in colectarea taxelor dupa introducerea cotei unice de 16%", a adaugat Simons.

Puscas: UE cere ca TVA sa nu fie sub 15%

"Singura cerere a UE este ca TVA sa nu fie sub 15%. In majoritatea statelor UE, cota de TVA este intre 16 si 20%. Doar in cateva state este 22%", ne-a declarat fostul ministru al Integrarii, Vasile Puscas. Potrivit acestuia, din totalul taxei pe valoarea adaugata colectata, un procent de circa 1,4% va intra bugetul comunitar. "Incepand cu iulie, UE (Consiliul de Ministri de Finante) a atras atentia ca politica fiscala a Romaniei genereaza care vor dauna inclusiv asupra programului de aderare. Deci, problema reala a Romaniei este politica fiscala asa cum a fost ea introdusa de la 1 ianurie: cota unica de 16%. Potrivit unui studiu efectuat de sindicate, de pe urma introducerii cotei unice de impozitare profita numai 4%, pe cand TVA inseamna contributia tuturor consumatorilor. Romanul plateste pentru politica fiscala a Romaniei", a adaugat Puscas.

In UE se practica si TVA de 15%

Doua tari din UE, Cipru si Luxemburg, au TVA de numai 15%. In Spania si Germania nivelul TVA este de 16%, in timp ce in Estonia, Malta, Letonia si Lituania, cota TVA este de 18%. Un nivel similar cu cel practicat in Romania, de 19%, se practica si in Cehia, Grecia si Olanda, in timp ce in Franta practica o cota TVA de 19,6%.

In acelasi timp, cele mai mari cote TVA practicate in statele membre ale Uniunii sunt de 25%, in Suedia, Danemarca si Ungaria. In toate tarile membre se practica insa si cote reduse de TVA. De exemplu, in Suedia se aplica TVA de 6% si 12%, pentru anumite categorii de produse si servicii.

In UE se practica TVA redus la alimente, declara reprezentantii Federatiei Romalimenta, care acuza reprezentantii Executivului ca de cele mai multe ori "uita" sa faca si aceasta precizare. "Daca in tari ale caror cetateni au venituri de zece ori mai mari, iar cheltuielile cu alimentele reprezinta sub 20% din total, fata de 50% in Romania, guvernantii impun TVA sub 10%, cum se justifica tratarea alimentelor de baza ale populatiei la fel ca parfumurile sau masinile de lux", spun reprezentantii Federatiei.

Organizatia patronala arata ca efectele practicarii unei cote mari de TVA la alimente are ca efect scaderea consumului nutrientilor elementari ce asigura sanatatea si randamentul productiv, reduxcerea productiei industriei romanesti, si, nu in ultimul rand, inflorirea economiei subterane care "innoata perfect in apele fiscalitatii, cu cat acestea sunt mai adanci".

El nu exclude posibilitatea ca majorarea TVA sa fie o cale de compensare a golului bugetar aparut dupa introducerea cotei unice.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.