Reprezentantii Ministerului Apararii sustin ca nu pot pune in executare, din lipsa de probe, hotararea instantei din 5 februarie ce i-a obligat sa dovedeasca, prin acte, daca sotii Ceausescu sunt inmormanatati in cimitirul Ghencea si cer casarea deciziei Tribunalului in acest caz, relateaza NewsIn.

In motivele de recurs impotriva deciziei Tribunalului, ei arata ca se considera obligati sa "produca" probe. Cu alte cuvinte, sa demonstreze ca sotii Ceusescu sunt inmormantati intr-un anumit loc, lucru care ar fi posibil prin deshumare si pe baza expertizei medico-legala, probe la care, insa, instanta a renuntat pe parcursul procesului.

"Ministerul Apararii este, practic, in imposibilitatea punerii in executare a hotararii atacate", se sustine in actiunea inaintata Curtii de Apel Bucuresti. Reprezentantii MAp dau ca exemplu si proba cu inscrisuri (n.r. ei avand obligatia sa indice in scris si motivat locul inhumarii sotilor Ceausescu), care nu poate fi administrata, din cauza ca in arhiva ministerului nu exista documente care sa indice locul inhumarii. Potrivit legislatiei in vigoare, deshumarea si expertiza medico-legala pot fi administrate printr-o procedura speciala, in baza autorizatiei de la procuror sau instanta judecatoreasca. MAp arata ca pe parcursul litigiului, aflat la rejudecare, s-a renuntat la aceste probe si, "in aceste conditii, apare nefireasc si nelegal ca o instanta de judecata sa oblige Ministerul Apararii ca, dupa 19 ani de la data producerii evenimentului, sa probeze ceea ce celelalte institutii ale statului n-au reusit". Reprezentantii ministerului sustin totodata ca nici presa, in ciuda mediatizarii, n-a reusit sa stabileasca adevarul, iar Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane a afirmat de multe ori ca nu detine acte din care sa rezulte ca Elena si Nicolae Ceausescu au fost ingropati in cimitirul Ghencea.

In aceste conditii, Ministerul Apararii le cere magistratilor Curtii de Apel Bucuresti sa caseze hotararea tribunalului din 5 februarie si sa mentina sentinta civila a Judecatoriei Sectorului 5, care a hotarat, in 11 aprilie 2007, ca expertiza medico-legala si deshumarea nu pot constitui obiectul intr-un proces si a respins cererea Zoiei Ceausescu formulata in acest sens. Procesul va incepe la Curtea de Apel pe 30 iunie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.