Biserica Ortodoxa Romana se opune initiativei mai multor preoti din tara de a infiinta sindicate ale preotilor.

Aceste asociatii - spun initiatorii - ar putea ajuta preotii sa-si gaseasca si alte surse de venit decat cele primite in parte de la stat, in parte din contributiile credinciosilor. Reprezentantii BOR sustin insa ca ar fi si impotriva canoanelor, dar si impotriva legii ca preotii sa fie membri de sindicat.

Preotul Nicolae State, din Ramnicu Valcea, se numara printre cei cativa zeci de preoti care au format Sindicatul "Pastorul cel Bun".

Este nevoie de astfel de sindicate - spune preotul State - pentru ca noul statut al Bisericii Ortodoxe Romane nu le-ar permite preotilor sa faca mai nimic fara aprobarea superiorilor ierarhici.

Astfel, orice preot ar trebui sa ceara acordul arhiereului de care apartine - de pilda - pentru a lansa o carte.

In conditiile in care nu mai au libertatea nici unei initiative compatibile cu statutul lor social - explica Nicolae State - unii preoti se confrunta de-a dreptul cu saracia lucie.

"Avem preoti muritori de foame, avem preoti taximetristi, avem preoti care fac paza de noapte. Ganditi-va ce umilitor este. Sigur, sunt si preoti care o duc fara sa aiba vreo problema", spune Nicolae State.

"Ganditi-va ce diferenta este intre un umil preot si patriarh sau episcop sau arhiereu. Acestia au salarii chiar de 10-15 ori mai mari decat un preot, iar ei nu-si platesc nici macar picatura de apa".

Preotul Nicolae State este de parere ca preotii ar trebui sa se bucure si ei de drepturile pe care le au ceilalti cetateni.

Asta in conditiile in care o parte din venitul lunar al unui preot vine de la bugetul de stat, ca modalitate de compensare pentru proprietatile bisericesti care sunt inca exploatate de stat.

Parintele State mentioneaza ca sindicatul pe care il reprezinta a fost infiintat - prin hotarare judecatoreasca - joia trecuta.

De cealalta parte, reprezentantii Mitropoliei Olteniei au anuntat ca vor contesta la Judecatoria din Craiova decizia de infiintare a sindicatului.

Forma de asociere pe care Patriarhia Romana o considera necanonica, nestatutara si nelegala.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a declarat ca: "in statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane se prevede in mod explicit ca preotii nu pot infiinta sindicate deoarece noi preotii facem parte din acele categorii socio-profesionale carara acest tip de asociere nu le este ingaduita".

"Pe de alta parte, orice preot cunoaste faptul ca in momentul in care este hirotonit accepta sa i se restranga unele din drepturi, printre care se numara si acesta de a organiza sindicate".

Constantin Stoica sustine ca nici legea nu ar permite preotilor sa se asocieze in sindicate, intrucat acestia conduc in parohiile lor, deci ar fi conducatori de institutii. Iar legea interzice acestor categorii de salariati sa faca parte din sindicate.

Intentia unor preoti din Romania de a forma sindicate este mai veche. La sfarsitul anului trecut, mai multi preoti din Iasi au format sindicatul "Acoperamantul Maicii Domnului".

Dupa cum a declarat la BBC unul dintre initiatori, parintele Alexandru Argatu, acest sindicat isi propune sa-i ajute pe preotii din regiunea Moldova sa isi castige unele drepturi.

El da exemplul unui coleg caruia i s-a incheiat contract de munca, cu plata pentru studii medii, desi era licentiat. Si intrucat nu ar fi fost ajutat de superiorii ierarhici, acel preot si-a castigat dreptatea in instanta.

Teologul ortodox Radu Preda spune ca in toata aceasta controversa este vorba de un sir lung de confuzii. el crede ca preotii sindicalisti ar fi la fel de nepotriviti pentru biserica precum preotii decani sau preotii consilieri locali.

Radu Prea sustine ca lipeste o asa-numita teologie sociala care sa stabileasca ce fel de raporturi pot exista intre Biserica si lume, adica societate si stat deopotriva.

Iar aceasta lipsa de claritate in raporturile externe - conchide teologul Radu Preda - atrage neclaritatea si in raporturile interne din Biserica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.