Arin Stanescu este pe cale sa puna mana, cu ajutorul unei Ordonante de urgenta promovate de Macovei, pe zeci de milioane de euro din bani publici si pe toate lichidarile din Romania

Industria lichidatorilor judiciari, pastoriti de afaceristul Arin Octav Stanescu (alias Arie Shalev, personaj cu dubla cetatenie romano - israeliana) este la un pas sa paraziteze banul public. Gratie unei suite de acte normative abil mestesugite, promovate in ultimul an, breasla lichidatorilor - denumiti azi practicieni in insolventa - se va putea imbogati peste noapte din nenorocirea altora, dar mai ales din banul public. Un urias fond public, care se aduna regulat din taxele de la oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, a fost dirijat sa ajunga din ograda Ministerului Justitiei, in administrarea unei asociatii de lichidatori "fara scop lucrativ" condusa de Arin Octav Stanescu, care va dispune dupa cum doreste de zeci de milioane de euro anual.

Este vorba de Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR) al carei presedinte este Arin Stanescu, personaj care a acumulat o avere impresionanta din lichidarea celor mai importante banci si intreprinderi impinse la distrugere in anii tranzitiei. "Lucratura" a fost posibila datorita Ordonantei de Urgenta nr. 86 din 22.11.2006, promovate cu viclesug sub ministeriatul Monicai Macovei. Pentru cine nu stie, seful lichidatorilor din Romania este urmarit penal de DNA pentru infractiuni deosebit de grave legate de falimentarea frauduloasa a Bancii Internationale a Religiilor. Un singur pas mai desparte asociatia de lichidatori de sacul cu bani publici - semnatura presedintelui Traian Basescu pe decretul de promulgare.

O mina de aur

In luna aprilie 2006, Parlamentul Romaniei a emis Legea nr. 85/2006, privind procedura insolventei, lege care a introdus o noua procedura in domeniu, si care a abrogat vechea Lege nr. 64/1995, privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului. Noua lege a inclus insa si o serie de prevederi controversate, unele am putea spune contra-naturii, care pun pe primul plan indestularea lichidatorilor (practicienilor in insolventa) inaintea creditorilor. Deci mai intai sunt platiti lichidatorii si, apoi, daca mai ramane ceva, creditorii, desi scopul legii il constituie recuperarea datoriilor si nu asigurarea de venituri pentru lichidatori. Cea mai discutabila prevedere a legii o constituie creearea unui "fond de lichidare" prin majorarea cu 20% a taxelor de inregistrare pentru societati comerciale, percepute de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale. Acest fond va fi sursa de venit pentru cazurile de lichidare in care datornicii nu mai au nici un sfant.

Prin urmare, lichidatorii au asigurate onorariile din bani publici, pentru te miri ce convocare sau notificare vor face in dosare, indiferent daca creditorii nu primesc nimic. Foarte ciudat! Mai departe, legea prevede ca din fondul de lichidare colectat de tribunale, sumele decontate de lichidatori drept cheltuieli de lichidare, vor fi virate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, in contul Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), care este succesoarea, potrivit legii, a fostei Uniuni Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare. Acesta este mecanismul prin care in cazul falitilor (si sunt mii de societati comerciale anual in aceasta situatie), lichidatorii vor deconta la greu onorarii pe bani publici, chiar daca nu va mai exista un leu de recuperat. O adevarata morisca de facut averi. Din motive lesne de inteles, mirajul acestui fond de lichidare, care insumeaza zeci de milioane de euro anual, a devenit un magnet irezistibil pentru UNPIR-ul condus de presedintele Arin Octav Stanescu, personaj care s-a imbogatit peste poate din lichidarea celor mai mari banci si societati comerciale. Arin Stanescu detine la ora actuala cea mai tare societate de insolventa din tara, care a depasit-o in materie si pe celebra PriceWaterHouseCooper.

Ordonanta cu permisiune de la Macovei

Legea nr. 85/2006, privind procedura insolventei, facea ca UNPIR sa stea cu mana intinsa la Oficiului Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei, in ceea ce priveste plata cheltuielilor de lichidare din fondul special acumulat. Arin Stanescu a declansat un "lobby" sustinut pe langa ex-ministrul Monica Macovei, pentru a determina emiterea unei ordonante de urgenta.

Tema actului normativ era motivata de faptul ca Legea insolventei nu a fost urmata si de una care sa reglementeze profesia de practician in insolventa (lichidator). Initial, in vara trecuta, proiectul de ordonanta redactat la MJ a fost realizat intr-o forma care viza exclusiv profesia de lichidator. Ordonanta a suferit insa, pe ultima suta de metri, inainte de avizare, o serie de modificari care nu aveau ce cauta intr-o lege de reglementare a activitatii unei bresle, gratie interventiilor lui Arin Stanescu.

Asa a fost emisa OUG nr. 86 din 22.11. 2006, privind organizarea activitatii practicienilor in insolventa, in care la art. 48, punctul j) s-a stabilit o noua atributie pentru UNPIR-ul condus de Arin Stanescu: "Administreaza fondul de lichidare constituit potrivit legii (...) Toate cheltuielile efectuate de UNPIR pentru administrarea fondului de lichidare, atat la nivel central, cat si la nivelul filialelor sunt suportate din fondul de lichidare constituit conform art. 4 din Legea nr. 85/2006". Iata cum, printr-o ordonanta care schimba o lege, s-a statuat ca o asociatie definita prin lege ca neavand scop lucrativ, sa devina administratorul unui imens fond public, adunat de tribunalele din toata tara. Iar in plus, organele de conducere ale asociatiei UNPIR sa poata pretinde si incasa "cheltuieli pentru administrarea fondului", adica salarii cat mai grase. Totul pe bani publici! Cum de a acceptat Monica Macovei, care va amintiti cum s-a batut cu parlamentarii pentru ca ONRC sa nu fie luat din subordinea MJ, sa lase un fond public pe mana asociatiei lui Arin Stanescu? Fond pe care nimeni sa nu-l mai poata controla, sub aspectul cuantumului onorariilor stabilite de lichidatori pentru ei insus


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.