Intr-un discurs fulminant, Basescu a declarat, ieri, ca reactia lui la o eventuala suspendare in Parlament va fi fulgeratoare. Seful statului a anuntat ca nu va negocia cu nimeni votul de maine

Traian Basescu s-a declarat cu sufletul impacat in relatia cu romanii si in relatia cu Constitutia, dupa ce ieri Curtea Constitutionala si-a motivat decizia privind propunerea de suspendare a sefului statului. El a aratat ca, astfel, ramane valabil sloganul sau din campania electorala, "Pun totul pe o singura carte", aceasta carte fiind Constitutia.

Seful statului a promis ca, daca Legislativul il suspenda din functie, in urmatoarele cinci minute isi anunta demisia. Basescu si-a luat avant si a tinut sa reia majoritatea criticilor aduse si pana acum Executivului, expunand prioritatile Romaniei. Partidele parlamentare au parut ieri a fi tot naucite, fara pozitii explicite privind votul la suspendare, dar avand fiecare interpretari ale motivatiei Curtii Constitutionale. Presedintele si-a amanat vizita pe care urma sa o efectueze joi si vineri in Macedonia, conform unor surse oficiale, el urmand sa se concentreze pe demersul Parlamentului. Cele doua Camere ale Parlamentului se reunesc in sedinta comuna pe tema suspendarii maine, Birourile Permanente urmand sa stabileasca astazi programul. Presedintele nu intentioneaza, se pare, sa mearga la sedinta comuna al carei subiect este. (A.H.)

"In situatia in care, in pofida avizului Curtii, Parlamentul va vota suspendarea mea, in maximum cinci minute voi demisiona din functie si voi chema in fata electoratului si pe cei care au generat un abuz", a anuntat ieri presedintele Traian Basescu. In opinia sa, romanii trebuie sa judece cine trebuie mentinut, presedintele sau Parlamentul, pentru ca, oricum, cineva greseste.

"Sunt convins ca din punct de vedere constitutional nu am gresit, dar probabil ca in mintea unora trebuie sa platesc pentru ca am refuzat santajul si parteneriatul impotriva interesului national. Nu voi negocia cu nici un partid voturile, a negocia inseamna a raspunde santajului", a continuat Basescu. El a tinut sa spuna ca votul favorabil suspendarii va fi semnalul ca nu se pot indeplini prioritatile tarii. "Atunci nu avem nici o alta solutie democratica decat revenirea la electorat. Voi primi un vot de sustinere, sa continui incercarile de modernizare a Romaniei, sau voi primi un vot care va spune: domnule presedinte, iti multumim pentru cei doi ani si jumatate, dar mergi dumneata putin acasa, pentru ca noua asa ne place", a spus seful statului.

Cu sufletul impacat

"Din acest moment am sufletul impacat in relatia mea cu romanii si Constitutia. Mai departe, decizia politica, dorinta unora de a avea un presedinte decorativ, care sa taca, sa nu se implice, e un deziderat pe care va trebui sa astepte sa si-l vada implinit atunci cand Romania va avea un alt presedinte". Declaratia a fost facuta ieri de presedintele Traian Basescu, urmare de avizului negativ dat de Curtea Constitutionala in privinta suspendarii. Basescu a tinut sa le transmita celor care il vor suspendat ca linistea magica pe care si-o doresc nu o pot avea sub mandatul sau. "Daca vor liniste, acea magica liniste, le pot spune ca linistea este mediul in care hotii se simt cel mai bine. Furturile se fac in liniste; nimeni nu face zgomot cand fura", a atacat Basescu.

Un certificat de buna purtare

Presedintele a dat asigurari in discursul sau ca problema suspendarii nu este problema personala a lui Traian Basescu, ci una de interes national. "Avizul Curtii confirma ceea ce eu am considerat tot timpul ca e o realitate, faptul ca nici unul din punctele sustinute de initiatorii demersului nu au fost recununoscute de Curte ca fiind incalcari ale Constitutiei", a spus seful statului. In opinia sa, avizul Curtii consacra un presedinte care are obligatia sa fie implicat in realitatile Romaniei. El a sustinut ca atunci cand a criticat activitatea Guvernului, a Parlamentului si a celorlalte institutii nu au fost atacuri, ci elemente de indeplinire a mandatului de presedinte.

"Avizul Curtii fac din procesul de suspendare doar un act politic care nu are acoperire constitutionala. Nici unul din capetele de acuzare formulate de Comisie sau de PSD nu a fost confirmat de Curte ca fiind o incalcare a Constitutiei", a spus seful statului. El a vorbit despre incapatanarea politicienilor de a-l vedea plecat de la Cotroceni, folosind o metafora. "Sentimentul pe care il am este ca politistul spune: <>, dar vine prefectul si zice: <>", a comentat presedintele. In opinia sa, avizul Curtii este un certificat de buna purtare, ca atare va continua sa vorbeasca despre lucrurile care il nemultumesc.(Roxana ANDRONIC, Carmen EPURAN)

Prioritatile Cotrocenilor

Presedintele Traian Basescu a cerut ieri clasei politice sa refletecteze daca nu cumva prioritatile Romaniei sunt cu totul altele decat suspendarea sa din functie. El a enumerat o serie de obiective asupra carora Guvernul si Parlamentul ar trebui sa se concentreze.

Primul dintre acestea tine, potrivit lui Basescu, de clarificarea sustinerii pe care Guvernul o are in Parlament. "In momentul de fata avem un Guvern cu sustinere parlamentara de 20 de procente- sustinere oficiala - si una netransparenta - de pana la 51 de procente. Cer Parlamentului sa analizeze posibilitatea ca romanii sa stie cine exercita puterea executiva in momentul de fata. Aici resposabilitatea revine PSD si premierului Calin Popescu Tariceanu", a accentuat Basescu. Presedintele a amintit prioritatea adoptarii Legii ANI ca si incepererea reformarii clasei politice prin introducerea votului uninominal.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.