Se stie deja ca o persoana numita Dorinel Mucea este arestata in asa-numitul "dosar al tradarii". Presa a tratat pe larg, din comunicate si "pe surse", adica pe ce a avut chef Parchetul sa se afle, faptul ca Dorinel Mucea si-a vandut in chip abject patria pentru treizeci de arginti. Exista insa temeiuri foarte serioase care arata ca realitatea poate fi alta. Probele, declaratiile si transcrierile inregistrarilor efectuate de SRI intrate in posesia noastra, multe dintre ele aflate si la "dosarul tradarii", dar ignorate in justitie, interpretate in integralitatea lor, arata cu totul altceva.

Si anume ca Dorinel Mucea nu numai ca nu i-a favorizat deloc prin transmiterea de date secrete pe italienii de la ENEL SpA in privatizarea SC Muntenia Electrica Sud SA. Mai mult, i-a adus in situatia de a oferi pe actiunile detinute de statul roman, in a doua runda de licitatie, cu 100.000.000 de euro mai mult decat in prima runda castigata, culmea, tot de ei. Sa vedem cum!

Mai intai, ceea ce se stie deja, pe scurt. in data de 21 noiembrie 2006, procurorul Ciprian Nastasiu, din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), sesizat de Serviciul Roman de Informatii (SRI), a inceput urmarirea penala impotriva lui Dorinel Mihai Mucea, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (OPSPI-MEC). Acuzatiile sub care procurorul Nastasiu a inceput urmarirea penala impotriva lui Dorinel Mucea au fost de "tradare prin transmitere de secrete" si "constituire de grup infractional organizat".

Opt zile mai tarziu, judecatoarea Liliana Badescu, de la Curtea de Apel Bucuresti-Sectia I Penala, dispunea arestarea lui Dorinel Mucea in baza "referatului cu propunere de luare a masurii arestarii preventive", inaintat instantei de procurorii DIICOT Ciprian Nastasiu si Doru Ioan Cristescu.

O licitatie care nu anunta nimic iesit din comun

In esenta, atat cat se poate intelege din rezolutia de incepere a urmaririi penale, din referatul cu propunerea de arestare si din cele doua referate cu propunere de prelungire a masurii arestarii preventive, cei doi procurori sustin ca Dorinel Mucea, in calitate de presedinte al comisiei de licitatie organizate pentru vanzarea actiunilor detinute de statul roman la SC Muntenia Electrica Sud SA, ar fi furnizat coinculpatilor Stamen Stantchev si Vadim Benyatov Don informatii secrete. Informatiile ar fi fost transmise mai departe de cei doi companiei italiene ENEL SpA. De aici ar rezulta, in conceptia celor doi procurori, ca Dorinel Mucea ar fi desfasurat o activitate profund ilegala de pe urma careia ar fi beneficiat castigatoarea licitatiei, compania italiana ENEL SpA.

In continuare, ceea ce nu se stie. Privatizarea SC Muntenia Electrica Sud SA a fost dispusa prin HG 546/2005, completata si acualizata cu HG 1866/2005. Presedinte al comisiei de licitatie a fost desemnat Dorinel Mucea. in continuare, s-au parcurs etapele de privatizare pana la selectie si prezentare de oferte angajante, cu participarea investitorilor strategici.

Obiectul - vanzarea a 51% din capitalul existent si o investitie de capital direct in societate care sa reprezinte, impreuna cu actiunile vandute, 67,5% din capitalul majorat al societatii. De la inceput, interesul pentru Muntenia Electrica Sud a fost foarte ridicat. La data de 31.01.2006 erau depuse opt oferte angajante din partea tot atator mari societati comerciale din Europa si SUA. Ofertele au fost evaluate dupa o grila simpla de punctaj: pret - 80 de puncte, plan de afaceri - 10 puncte si contractul de privatizare neamendat - 10 puncte.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.