Prezenta ieri la sedinta Sectiei de judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a sustine detasarea a doi judecatori din teritoriu la Ministerul Justitiei, Monica Macovei a provocat un nou scandal. Ea a cerut imperios membrilor sectiei sa rezolve "problema celor cinci politisti" admisi, se pare, ilegal, in magistratura, informandu-i ca le-a trimis deja o scrisoare. Numai ca, scrisoarea n-a ajuns la CSM, iar "tema" nu este de competenta Sectiei, ci a plenului...

Ministrul Justitiei a provocat ieri noi controverse, legate de data aceasta de incadrarea a cinci politisti - cu studii de consilieri juridici - in magistratura.
Invitata de catre membrii Sectiei de judecatori a CSM pentru a-si motiva solicitarea in privinta detasarii judecatorilor Cornelia Dima si Ioan Garbulet, de la Curtea de Apel Targu Mures la minister, Macovei a ajuns sa vorbeasca despre numirea politistilor ca judecatori, in conditii nu tocmai legale.
Informandu-i ca le-a "trimis o scrisoare legata de problema celor cinci", ministrul le-a sugerat membrilor Sectiei sa faca o scrisoare catre seful statului, prin care sa se ceara revocarea acestora din functiile in care au fost promovati in urma examenelor din luna decembrie 2005.

Declaratii contradictorii

Incercand sa aflam adevarul l-am contactat telefonic pe consilierul ministrului Justitiei, Marilena Constantinescu, care a negat ca superiorul sau ar fi adus in discutie aceasta problema, dar ne-a precizat ca "probabil in cursul zilei de ieri (miercuri - n.n.), doamna Macovei a trimis CSM-ului o scrisoare informala legata de acest subiect".

Raspunsul doamnei consilier ne-a nedumerit, motiv pentru care am insistat sa ne spuna care dintre cele doua institutii a sesizat posibila ilegalitate a numirii celor cinci politisti in functiile de magistrat. Discutie inutila.

Promitandu-ne ca ne va pune la dispozite scrisoarea prin care Monica Macovei informa CSM despre aceste posibile nereguli, Marilena Constantinescu ne-a declarat ca nu doamna ministru a sesizat, ieri, verbal Sectia de judecatori a CSM, ci "Resursele Umane" din cadrul CSM.

In sprijinul afirmatiilor sale, consilierul a precizat ca "doamna ministru nu este membru al Sectiei de judecatori", din acest motiv neputand face domnia sa sesizarea...

Mai mult, desi Marilena Constantinescu a negat cu vehementa ca ministrul ar fi afirmat, in cadrul sedintei Sectiei, ca politistii ar fi fost admisi in magistratura in baza unor adeverinte nereale cu privire la activitatea de consilier juridic, tot ea a precizat ca "nu poti ajunge judecator decat daca ai lucrat efectiv cinci ani in functia de consilier juridic".

Scrisoarea

Contactata telefonic a treia oara, Marilena Constantinescu ne-a pus la dispozitie scrisoarea, anuntandu-ne ca s-a documentat si acum stie cum stau lucrurile: "Directia de Resurse Umane din cadrul CSM a trimis Ministerului Justitiei o adresa prin care solicita calcularea vechimii celor cinci politisti. Asa s-a descoperit ca documentele anexate nu sunt valabile".

In scrisoare, adresata presedintelui CSM, Iulian Gilca, Ministerul Justitiei precizeaza ca "analiza documentatiei anexate de catre Consiliul Superior al Magistraturii solicitarii respective, a evidentiat faptul ca, pentru calcularea vechimii legale de 5 ani, necesara pentru inscrierea la concursul de admitere in magistratura, s-a luat in considerare pentru unii candidati si perioada in care aceste persoane au indeplinit functia de ofiter de cercetare penala sau ofiter de politie".

Sustinand ca "singura posibilitate de a obtine ineficacitatea decretelor de numire in functia de judecator a acestor persoane este o actiune in anulare introdusa la instanta de contencios administrativ de catre emitentul actelor administrative, respectiv institutia Presedintelui Romaniei", Ministerul Justitiei cere Consiliului "sa informeze Presedintele Romaniei in ceea ce priveste aspectele ce fac obiectul prezentei note, cu propunerea de a fi analizata posibilitatea introducerii de catre institutia Presedintelui Romaniei a unei actiuni in anulare a decretelor de numire in functie a persoanelor ce nu indeplinesc conditiile legale stabilite de art. 33 alin. 1 din Legea nr. 303/2004, republicata si modificata".

"Este, de asemenea, necesara inaintarea catre Presedintele Romaniei, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a intregii documentatii depuse de candidatii respectivi, care a stat la baza solutionarii favorabile a cererilor acestora de inscriere la concursul de admitere in magistratura organizat la data de 17.12.2005, pentru a putea aprecia asupra introducerii actiunii in anulare a decretelor de numire", se mai arata in scrisoare.

CSM: Nu e de competenta Sectiei, ci a Plenului

Precizand ca scrisoarea nu a fost primita la Consiliul Superior al Magistraturii, Biroul de presa al institutiei ne-a comunicat faptul ca, ieri, "in sedinta Sectiei pentru judecatori a avut loc o discutie informala initiata de ministrul Justitiei, doamna Monica Macovei", care i-a anuntat pe membrii Sectiei despre scrisoarea trimisa Consiliului. In scrisoare se "face referire la situatia a cinci magistrati admisi in urma concursului de admitere in magistratura, fosti politisti".

"Subiectul abordat nu este de competenta Sectiei pentru judecatori si nu face parte din ordinea de zi a acesteia, urmand a fi luat in discutie in cursul saptamanii viitoare in sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii", noteaza comunicatul. Indraznim sa comentam. Doamna ministru, care este membru de drept al CSM, in virtutea functiei pe care o detine ar fi trebuit sa stie ca solutionarea acestei probleme este de competenta plenului, nu a Sectiei si ca folosindu-si dreptul de membru al plenului poate participa la sedinta de saptamana viitoare...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.