Justitia s-a dovedit ieri neinduratoare cu „saracii“ din dosarul „Cocaina“. Cei noua inculpati care nu au norocul sa poarte nume sonore au adunat peste 60 de ani de inchisoare. In dosarele separate cu nume de VIP-uri pe coperta, rezultatele arata cu totul altfel: Tiriac jr. a fost achitat, iar dosarul Ralucai Sandu, pierduta prin SUA, zace si acum pe masa procurorilor.

Dupa ce au petrecut citeva luni in arest, cei noua inculpati din dosar sint in prezent liberi din motive medicale sau pe cautiune. Ei au la dispozitie 10 zile pentru a ataca cu apel decizia Tribunalului Bucuresti, dar majoritatea avocatilor din dosar au anuntat deja ca vor face acest lucru. In dosare separate de acesta, Ion Ion Tiriac a fost achitat, Robert Mircea Sandu executa deja o pedeapsa definitiva de trei ani de inchisoare, iar dosarul Ralucai Sandu se afla inca pe masa procurorilor.

Condamnat la zece ani

Razvan Mihail Iotta ramine un personaj oarecare intr-o afacere plina de VIP-uri. Potrivit declaratiilor date in timpul procesului, el era cel care ii aproviziona cu droguri pe Robert Mircea Sandu (furnizorul lui Tiriac jr.) si pe Radu Eugen Nastase (dealerul Ralucai Sandu). Rechizitoriul incomplet al procurorilor condusi de Gheorghe Muscalu se opreste la Iotta fara a arata, insa, de unde obtinea acesta cocaina, adusa cu mare greutate de peste ocean.

Un alt membru al retelei, Ion Radu Leonardo, a primit 10 ani de inchisoare, pentru ca a organizat transportul, in Italia, a 100 de grame de cocaina intr-un autovehicul modificat in acest scop. Drogul era bagat in prezervative si ascuns in rezervorul masinii. Cei care l-au ajutat in aceasta operatiune si au insotit marfa, Radu Padurean si Ionut Adrian Stoica, au primit cite 6 ani de inchisoare. Ei au declarat, in ancheta, ca unul din prezervative s-a spart in rezervor si au fost nevoiti sa demonteze masina.

Prafurile recuperate au fost apoi uscate, pe o bucata de marmura, intr-o benzinarie din Brasov. Proprietarul masinii si unul dintre supraveghetorii transportului, Octavian Arhip, au fost condamnati si ei la 10 ani de inchisoare. Bogdan Alexandu Ionescu si Mircea Razvan Dimitriu, doi marunti combinatori, care au recunoscut ca au detinut si vindut cocaina, au primit 6, respectiv 7 ani de inchisoare. Dimitriu a recunoscut ca a fost, ocazional, si unul dintre furnizorii de cocaina ai lui Robert Mircea Sandu, nepotul presedintelui FRF, Mircea Sandu.

Administratorul lui Gheara

Bogdan Albu, fost administrator al clubului Karma, actualul Space, (proprietatea lui Nicu Gheara) a primit 6 ani de inchisoare. Originar din Constanta, Bogdan Albu era cunoscut ca distribuitor de droguri, dar si ca apropiat al controversatilor afaceristi Nicu Gheara si Beinur Nuredin. Pe parcursul procesului, Albu a evitat sa faca declaratii despre alte persoane importante din lumea interlopa (Vicenzo Lombardi, Lorenzo Castellano sau Nuredin Beinur, finul lui Nicu Gheara), sustinind ca nu a auzit de ei, dar ca e posibil sa-i fi fost clienti la clubul Karma.

Martorul deconspirat scapa

Cel mai fericit dintre cei noua este Radu Eugen Nastase, cel care a divulgat procurorilor intreaga retea si a primit doar cinci ani de inchisoare cu suspendare si cu o perioada de incercare de 7 ani. Nastase si-a facut mai multi dusmani in lumea interlopa, dupa ce a fost deconspirat in timpul unei emisiuni televizate de seful DIICOT, Gheorghe Muscalu, ca face parte dintr-un program de protectie a martorilor. Destituit din functie, procurorul Muscalu este anchetat pentru deconspirarea identitatii unui martor protejat.

Raluca si "juniorul": scheme de scapare

Cu prilejul vizitelor la Parchet sau in sala de judecata, Tiriac jr. s-a aratat rezervat in declaratii. De fiecare data el a spus ca nu are nici o legatura cu cei anchetati in acest dosar si ca nu a consumat droguri. Cu toate acestea, intr-un rechizitoriu facut de procurorii Flavius Criznic si Nicolae Neagoe, respins, insa, de conducerea Parchetului General, sint descrise mai multe petreceri cu cocaina, la care ar fi participat si Tiriac jr.

Rechizitoriul din dosarul lui Tiriac jr., intocmit de procurorul Corina Gherghisan, mai are doar 400 de file din cele 800, cit avea initial. In legatura cu acest dosar, procurorul general Ilie Botos a fost sunat de Ion Iliescu, presedintele Romaniei la acea vreme. Procesul s-a tinut cu usile inchise. Acuzat de consum de droguri si punerea la dispozitie a locuintei pentru consum de droguri, Tiriac jr. a fost achitat de Tribunalul Bucuresti. Suparat ca procurorii au facut apel, tatal sau, omul de afaceri Ion Tiriac, a acuzat-o pe ministrul Monica Macovei ca intervine in caz. Procurorii au cerut Curtii de Apel restituirea dosarului la Parchet pentru completarea cercetarii.

Fuga Ralucai

Presedintele FRF, Mircea Sandu, spunea intr-un interviu publicat marti de "Gazeta Sporturilor" ca, pentru a-l scoate "basma curata" pe Ion Alexandru Tiriac, au fost atacati el si nepotul sau. Robert Sandu este singurul condamnat definitiv din toate dosarele privind cocaina pentru VIP-uri. Mircea Sandu a mai spus ca fiica sa, Raluca, se afla in afara oricarui pericol si a trecut peste "povestea" cu drogurile, s-a maritat in SUA cu un luptator de wrestling si asteapta "green cardul", permisul de munca.

De la izbucnirea scandalului, fosta prietena a lui Tiriac jr. a evitat intilnirea cu procurorii si a plecat din tara. Dosarul in care este cercetata pentru consum de droguri se afla de un an in faza actelor preliminare. Trimisa peste ocean, citatia Parchetului s-a intors de fiecare data in tara, pe motiv ca adresa comunicata de avocatul Ralucai Sandu era incorecta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.