Rezultatul concursului pentru functia de director general al RomaniaFilm, care l-a dat drept castigator pe Maxim Meca, pare sa fie scanteia care a reaprins scandalul dintre Sindicatul Liber RomaniaFilm si conducerea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC).

Anuntat inca din luna octombrie si organizat la data de 14 noiembrie a.c., concursul pentru directoratul general al RADEF RomaniaFilm a "intaratat" din nou spiritele in randul celor doua "tabere": Sindicatul Liber RomaniaFilm, prin vocea presedintelui sau, Maria Bikfalvi, si Ministerul Culturii si Cultelor, condus de ministrul Adrian Iorgulescu.


SE CERE ANULAREA CONCURSULUI. In urma castigarii concursului de catre Maxim Meca, acesta obtinand nota finala 8, Sindicatul Liber RomaniaFilm a decis sa conteste rezultatul, declarand ca respectivul concurs "nu poate fi valid, intrucat postul in referinta (cel de director general - n.n.) face obiectul unui litigiu aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, si anume dosarul nr. 22.165/3/2007, proces declansat de fostul director general, Mihail Tintea. In dosarul respectiv, dnul Tintea solicita anularea deciziei in baza careia s-a dispus desfacerea contractului sau individual de munca si reincadrarea sa in functia detinuta anterior. Fata de aceasta situatie, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a acestei cauze, postul de director general al RADEF RomaniaFilm nu poate fi scos la concurs", precizeaza Sindicatul Liber RomaniaFilm. De asemenea, sindicalistii afirma ca, "desi prin anuntul pentru ocuparea postului de director general al RomaniaFilm se face referire la organizarea unui concurs ce presupune participarea a cel putin doi candidati, comisia de concurs a transformat totul intr-un examen la care a participat un singur candidat, in lipsa unor prevederi exprese care sa fie cuprinse in regulamentul de organizare al concursului". De asemenea, Sindicatul Liber RomaniaFilm considera concursul ca "fiind lovit de nulitate, deoarece comisia de concurs nu a fost numita la un ter-
men corespunzator, astfel incat rezultatul acestuia a fost afisat la data de 27.11.2007 si nu la data de 22.11.2007, asa cum prevedea calendarul concursului". Astfel ca sindicalistii cer Ministerului Culturii anularea concursului.


"MINISTRUL E LABIL PSIHIC!" In alta ordine de idei, reprezentantii Sindicatului Liber RomaniaFilm considera ca "miza acestui concurs o constituie dorinta dlui ministru de a lichida putinele cinematografe de stat care mai exista (37 de sali in exploatare). Astfel, se ascund urmele jafului patrimoniului cinematografic, principalul vinovat fiind MCC, prin managementul dezastruos practicat de Consiliile de Administratie numite de minister si lipsa totala de control a activitatii RADEF RomaniaFilm". "Nu este un concurs, ci o bataie de joc. Nu stiu de ce ministrul Iorgulescu uraste atat de mult cinematografia?! Il intereseaza sa ne falimenteze cat mai repede si vrea sa puna la conducerea RADEF un om care sa le faca toate jocurile. Cred ca ministrul e labil psihic! Cei care trebuie sa voteze pentru un post nu o fac pana nu ies pe holurile MCC sa vorbeasca cu Demeter Andras", ne-a declarat Maria Bikfalvi, presedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm, adaugand ca Sindicatul va contesta in justitie rezultatul concursului.


MCC NU ESTE DE ACORD. De cealalta parte, Demeter Andras, secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor, spune ca Sindicatul nu poate contesta in mod legitim competitia: "Singurul care poate contesta concursul este domnul Henter Bela, membru al Sindicatului, a carui candidatura a fost respinsa, din cauza ca nu a indeplinit conditiile impuse de regulamentul de concurs", a declarat, citat de Mediafax, Andras.


In baza unei ordonante de urgenta aprobata saptamana trecuta de Guvern, cea mai mare parte dintre cinematografe vor fi trecute, pana la 30 aprilie 2008, din administrarea Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor "Romania Film" Bucuresti - RADEF in cea a autoritatilor locale. Termenul stabilit initial era 20 iunie 2007. RADEF va fi reorganizata in societate comerciala pe actiuni, care va prelua patrimoniul regiei, inclusiv bunurile proprietate privata a statului, aflate in administrarea acesteia.


ACUZE
"Nu este un concurs, ci o bataie de joc. Nu stiu de ce ministrul Iorgulescu uraste atat de mult cinematografia?! Il intereseaza sa ne falimenteze cat mai repede si vrea sa puna la conducerea RADEF un om care sa le faca toate jocurile. Cred ca ministrul e labil psihic! Cei care trebuie sa voteze nu o fac pana nu vorbesc cu Andras"
Maria Bikfalvi
presedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm

PRECIZARE
"Singurul care poate contesta concursul este domnul Henter Bela, membru al Sindicatului, a carui candidatura a fost respinsa, din cauza ca nu a indeplinit conditiile impuse de regulamentul de concurs. Comisia a ajuns la concluzia ca domnul Maxim Meca raspunde cerintelor concursului, formulate in caietul de sarcini"
Demeter Andras
secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor