Romania va avea un nou Cod de procedura penala, pe sistem european, daca proiectul Ministerului Justitiei va fi aprobat de parlamentari in forma in care a fost elaborat. Ministrul Tudor Chiuariu a anuntat ieri ca va trimite celor doua comisii juridi
Romania va avea un nou Cod de procedura penala, pe sistem european, daca proiectul Ministerului Justitiei va fi aprobat de parlamentari in forma in care a fost elaborat. Ministrul Tudor Chiuariu a anuntat ieri ca va trimite celor doua comisii juridice ale Camerelor Parlamentului si Consiliului Superior al Magistraturii, la inceputul saptamanii viitoare, partea generala a noului Cod de procedura penala (CPP). Partea generala a noului Cod va fi postata pe site-ul Ministerului Justitiei pentru ca ea sa poata fi dezbatuta. Ministrul a precizat ca pana la sfarsitul anului isi propune sa finalizeze si partea speciala Codului.

Noul Cod de procedura penala isi propune sa gaseasca un echilibru optim intre dreptul acuzarii si cel al apararii, a spus Chiuariu. El a precizat ca noul cod isi propune sa rezolve unele probleme cronice ale sistemului judiciar: supraincarcarea parchetelor si instantelor, durata excesiva a procedurilor, deschiderea unor proceduri abuzive, tergiversarea nejustificata a cauzelor si nesolutionarea cauzelor din motive procedurale.

Noutati
Potrivit noului proiect de Cod, in procedura penal a romaneasca vor aparea unele etape si functii care nu exista in prezent: Procedura de Camera Preliminara, Judecatorul de libertati, si vor disparea altele, cum ar fi posibilitatea de a cere restituirea dosarului la Parchet.

In premiera, judecatorul va decide, in timpul unei proceduri numita Procedura de Camera Preliminara, daca rechizitoriul este corect intocmit, precum si daca probele sunt obtinute in mod legal. „Pentru a evita pornirea sau exercitarea unor proceduri abuzive noul Cod va reglementa mai strict cazurile in care incepe urmarirea penala si va institui o procedura preliminara de verificare a legalitatii, si temeiniciei rechizitoriului numita Procedura din Camera Preliminara. Potrivit acesteia, daca nu sunt suficiente probe, instanta sa nu fie incarcata inutil cu o cauza care nu ar putea duce la condamnare“, a spus Chiuariu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.