Coreenii au dat marea lovitura in Romania cu noul model de clasa compacta, care a reusit sa totalizeze aproape doua treimi din vinzarile marcii in primele sase luni dupa ce a fost lansat. Kia Cee’d, masina care a obtinut locul al patrulea la concursul Masina anului 2008 in Europa, a devenit un best-seller al marcii coreene pe piata romaneasca in numai sase luni. Modelul de clasa compacta a fost lansat in Romania la sfirsitul lunii aprilie a acestui an, iar comercializarea propriu-zisa a inceput din luna mai. Pina pe 31 octombrie, Cee’d a fost cumparat de 1.416 clienti. Importatorul Kia in Romania a comercializat in total 2.244 de masini in primele zece luni ale acestui an, in crestere cu 66,6% fata de perioada similara a anului anterior, cind a raportat vinzari de 1.347 de unitati. Astfel, in sase luni, modelul Cee’d a ajuns sa controleze 63% din vinzarile marcii coreene in Romania, cota care va urca la 75-80% in 2008. „Avind in vedere ca piata autoturismelor din import a crescut in primele zece luni din 2007 cu 51%, ne declaram foarte multumiti de rezultatele obtinute pina acum. Numarul de contracte deja incheiate pentru modelul Cee’d, de peste 2.200 pina in prezent, ne face sa speram ca vom comercializa acest model in peste 2.500 de unitati pina la sfirsitul anului", a declarat Bogdan Pasa, PR coordinator in cadrul Kia Romauto.

Concernul coreean Hyundai-Kia a lansat in acest an modelele de clasa compacta i30 si Cee’d, care impart aceeasi platforma. Singurele deosebiri intre cele doua la nivel de design le reprezinta forma farurilor si grila radiatorului, dar si cea a stopurilor. Gama de motorizari este insa comuna: cinci motoare, dintre care doua diesel. Pentru versiunea de baza, cu motor de 1,4 litri pe benzina si 109 cai-putere, pretul de achizitie incepe de la 11.765 de euro, cu TVA inclusa. Motorul de 1,6 litri dezvolta 122 de cai-putere, iar cel de 2 litri, 143 de cai-putere. Propulsorul diesel de 1,6 litri este oferit in doua versiuni de putere: de 90, respectiv 115 cai-putere. In plus, Kia ofera si o garantie generoasa: cinci ani pentru masina si doi ani pentru trenul de rulare.

Spre deosebire de sora Hyundai i30, Cee’d este produsa in fabrica din Zilina (Slovacia) si costa cu 10% mai putin tocmai pentru ca nu se mai aplica taxele vamale cu Uniunea Europeana. Modelul i30 a fost lansat in Romania la inceputul lunii octombrie a acestui an cu ocazia Salonului International de Automobile Bucuresti.

Vinzarile de autoturisme noi din Romania au ajuns la 258.000 de unitati. Detalii pe www.cotidianul.ro/select