Presedintele Traian Basescu a avertizat, in alocutiunea de Ziua Nationala, ca Romania nu stie incotro se indreapta. Premierul si Patriarhul au absentat de la receptia oficiala de la Palatul Cotroceni.

In alocutiunea solemna din debutul Receptiei Oficiale pe care a oferit-o, vineri seara, la Palatul Cotroceni, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, seful statului a sustinut, ca, la un an de la intrarea in Uniunea Europeana, "pare ca Romania nu stie incotro se indreapta". In opinia sa, "sarbatoarea nationala nu este traita in Romania cu intensitatea cu care zilele nationale sint traite in alte tari". S-a oprit mai apoi, pe rind, asupra a trei motive identificate de el, care "explica aceasta realitate". Pornind de la premisa ca "pentru a fi depasite, trebuie recunoscute", presedintele a adus in discutie primul dintre ele. Acesta este dat, conform parereii sale, "chiar de incapacitatea oamenilor politici de a oferi o viziune clara despre viitorul nostru ca natiune".

Traian Basescu a insistat, mai apoi, asupra faptului ca, "dupa primul an de cind sintem membrii ai Uniunii Europene, pare ca Romania nu stie incotro se indreapta. De aceea el crede ca este urgenta necesitatea regindirii "in mod responsabil" a sensului evolutiei Romaniei, indiferent de preferentile politice. Al doilea motiv prezentat de presedinte este ca sint romani care, in Europa, "sint obligati sa sufere de pe urma faptului ca sint romani, din motive pe care nu vreau sa le reamintesc aici". Aluzia era evident la Italia.

Al treilea motiv al lui Basescu se refera la faptul ca "in Romania sarbatoarea nationala nu este traita la fel de intens cum sunt traite sarbatorile nationale in alte state, vine din pierderea treptata a increderii in virtutiile simbolurilor solidaritatii nationale". Seful statului nu a a dat vina pe romani, ci pe conducatorii vremelnici ai tarii, subliniind ca zilele festive "ani de zile au prea marit un om si nu pe romani". Traian Basescu s-a declarat convins "a venit timpul" sa fie depasite astfel de complexe.

In afara premierei unui astfel de discurs chiar de Ziua Nationala rostit de insusi seful statului s-a mai inregistrat o alta pemiera: capii Guvernului si al Bisericii Ortodoxe nu au venit la receptia oferita in onoarea Corpului Diplomatic si a unor personalitati romane, de seful statului. Cutumele protocolului de stat il obligau, mai ales pe prim-ministru sa fie prezent la o ceremonie strict oficiala, la care nu se reprezenta pe sine sau partidul din care face parte, ci Excecutivul. Singura exceptie a constituit-o ministrul Apararii, Teodor Melescanu, fost diplomat de cariera. Guvernul nu a oferit o explicatie pina la o redactarii acestor rinduri pentru absenta de la Cotroceni a premierului.

Citeste si:

Nici fostul sef al statului Ion Iliescu nu a venit la receptie si nici un vreun alt lider de partid cu doua exceptii: Emil Boc, PD, si Theodor Stolojan, PLD. La citeva minute dupa finalul discursului prezidential, fostul presedinte Emil Constantinescu se intretinea jovial cu primarul Adriean Videanu. Mai incolo, presedintele PSD al Consiului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, intra intr-un scurt dialog cu presedintele Traian Basescu.

La un moment dat, in jurul lui Traian Baasescu se formase un cerc de artisti, cu care a vorbit pe rind, precum Mariana Nicolesco, Cristi Minculescu si Adina Cezar. Poate doar la consultarile medicale sa mai fi avut parte de atita adunare de medici si de responsabili cu sanatatea sa: doctorii Mircea Ghemigian, Mihai Berteanu, Raed Arafat, Catalin Cirstoiu si generalul Lucian Pahontu, directorul SPP. Singurul ofical al BOR prezent la Cotroceni a fost Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanul, episcop vicar patriarhal.

Ilie Nastase a fost cel mai simpatic general in rezerva din armata romana: purta pletele-i celebre peste epoletii mindrii de general. De la PRM a venit doar doctorul Mircea Ifirm care s-a intretinut cu fostul ministru de interne Vasile Blaga. Deputatul PD Costica Canacheu se intretinea foarte jovial cu Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, care arbora o mina neobisnuita: zimbea si parea relaxata. Presedinte s-a intretinut indelung cu ambsadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, si cu sotia acestuia.

In fata viceprimarului PD al Bucurestilor, Razvan Murgeanu, s-a itit de neunde Marian Oprisan. Cei doi au facut schimb scurt de ambalitati. Ambianta sonora a fost si ea una mai putin obisnuita pentru zile natiopnale: citeva piese romanesti au fost urmate de evergreen-uri. Tratatia nu a mai fost la fel de abundenta ca in alti ani, dar buna: fara sarmale, cirnati si mititei, in schimb au fost platouri reci. In plus, a fost si mincare de post in diverse variante.