SANTIER IN BUCURESTI. Lucrarile la pilonul central al Pasajului suprateran Basarab au inceput ieri, urmand sa fie finalizate in primavara anului viitor, intreaga lucrare avand termen de incheiere in martie 2009. Dupa ultima reevaluare a indicatorilor tehnico-economici, valoarea totala a acestui proiect este in prezent de 225 de milioane de euro, mult mai mare decat in faza de proiect.

14:08 - PROGRAM
SÃ…RBÃ…TOARE. Majoritatea unitatilor bancare nu vor avea azi program cu publicul, exceptie facand birourile situate in centre comerciale.
AMBUTEIAJ. O coloana de masini lunga de aproximativ doi kilometri s-a format ieri pe Autostrada A1, la intrarea in Capitala.

14:13 - PESTA PORCINÃ…
ALBA. Opt masini, printre care si o ambulanta, au fost implicate intr-un accident in lant produs ieri pe podul de peste Raul Mures, dintre Alba-Iulia si Teleac, care s-a soldat cu ranirea a cinci persoane. Printre raniti se numara si cele trei persoane aflate in masina ambulantei. (L. Dobrater)
DECIZIE. Toti cei 2.225 de porci semisalbatici si porcii mistreti care traiesc in Parcul Natural Balta Mica a Brailei, unde in octombrie a fost descoperit un caz de pesta porcina, vor fi eutanasiati in cel mai scurt timp, a hotarat Comandamentul Antiepizootic Central, reunit la Ministerul Agriculturii.


CONFERINTÃ… - Lectii despre istorie si limbaje politice
Arhivele Nationale ale Romaniei organizeaza luni, 3 decembrie, la ora 17:00, in sala "Aurelian Sacerdoteanu" din sediul central, conferinta cu titlul "Istoria conceptuala si deconstructia limbajelor social-politice", sustinuta de prof. Victor Neumann. Este prima conferinta dintr-o serie intitulata "Quo Vadis", organizata de Arhivele Nationale si Asociatia Romanian Fulbright Alumni. Cele doua institutii isi propun sa aduca in fata publicului figuri marcante ale culturii romane, specialisti in cercetarea stiintifica. (C.A.)


MUZEUL TÅRANULUI - Spectacol de café concert
Un recital muzical de tip café concert, sustinut de Valentin Albesteanu, va avea loc astazi, 1 decembrie, ora 16:00, la Muzeul Taranului Roman, in cadrul Targului de Mos Nicolae. Recitalul se va numi "Calatorie muzicala prin capitalele Europei". Concertul se doreste a fi o reconstituire muzicala a unor vremuri de mult apuse. Cu baluri la palat, scrisori de dragoste si cu piane in orice casa respectabila. (E.D.)


JUDECÃ…TORIA IASI - A murit in sala de judecata
Un barbat in varsta de 57 de ani a murit ieri, la pranz, in timp ce semna declaratia de martor intr-un proces civil care se desfasura la Judecatoria Iasi, transmite Mediafax. Incidentul a avut loc la completul trei al Judecatoriei Iasi, unde se judeca un proces intre doua firme. Mihai Mihu (57 de ani) era unul dintre martorii firmei reclamante, iar dupa ce a depus marturia s-a prabusit. (C. Popa)


CU SUSPENDARE - Blanzi cu traficantii de influenta
Ofiterul de politie D. Nicusor, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Sibiu, a fost condamnat de Curtea de Apel Alba-Iulia la doi ani si jumatate de inchisoare, pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta, el fiind obligat totodata sa restituie banii cu care s-a lasat corupt pentru a favoriza un inculpat. Instanta a dispus insa suspendarea conditionata a pedepsei cu inchisoarea, interzicandu-i sa mai practice meseria de politist, a informat Directia Generala Anticoruptie din cadrul Ministerului de Interne. Verdictul nu este definitiv. (Violeta Fotache)


CEREMONIE - Cetateni romani, mai multi cu 200
Ministerul Justitiei a organizat ieri, la sediul Institutului National al Magistraturii (INM), ceremonia de depunere a juramantului si de inmanare a certificatelor de cetatenie pentru 200 de persoane care au dobandit cetatenia romana, prin hotarari de guvern emise in septembrie si octombrie. Dintre cele 200 de persoane, 188 nu au mai avut niciodata cetatenia romana. De la modificarea Legii cetateniei la propunerea ministrului Justitiei, efectuata in septembrie a.c., Comisia pentru cetatenie a avizat 937 de cereri. (Violeta Fotache)


GRIPA AVIARÃ… - Situatia este sub control
Probele prelevate joi de la pasarile din Murighiol au iesit negative, a anuntat ieri Radu Roatis, presedintele ANSVSA. Nici nu s-au semnalat alte mortalitati in randul pasarilor domestice sau salbatice in Delta. Singura suspiciune este legata de cauza mortii unei pisici din gospodaria in care a fost confirmata gripa aviara. E posibil ca pisica sa fi murit de aviara, dupa ce a mancat maruntaiele unei rate salbatice, suspiciune ce trebuie confirmata la Bucuresti. Testele efectuate la Tulcea pe probele recoltate de la felina au iesit pozitive, a declarat Nicolae Lazar, director ANSVSA. (NewsIn)


ARAD - Penitenciarul, dator unui detinut
Un detinut incarcerat in Penitenciarul Arad a castigat in instanta daune de 10.000 de euro. Unitatea de detentie trebuie sa ii plateasca acesti bani lui Mircea Botas, pentru ca ar fi dispus masuri restrictive abuzive impotriva sa in anul 2000. Astfel, Tribunalul Arad a constatat ca barbatul a fost incarcerat alaturi de detinuti periculosi atunci cand se afla in arest preventiv, desi ar fi trebuit sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie. Mai mult, conducerea inchisorii i-ar fi ingradit dreptul de a fi folosit la munca. (A. Ando)


RAHOVA - Miron Cozma, eliberat maine
Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, va parasi maine Penitenciarul de Maxima Siguranta Rahova, ca urmare a ispasirii la zi a pedepsei de zece ani de detentie ramasa de executat dupa gratierea din 2004. Cozma poate parasi penitenciarul la orice ora, incepand de dimineata, nefiind necesare formalitati suplimentare. Iesirea din penitenciar are loc in contextul in care ultimul proces privind eliberarea conditionata a lui Cozma a fost suspendat ca urmare a invocarii unor exceptii de neconstitutionalitate. TEMPLIERI - Ceremonie de Sf. AndreiCavaleri si nobile doamne ale Templului, scutieri si sergenti ai Ordinului Templierilor din Romania s-au adunat ieri seara, cu ocazia zilei Sf. Andrei, ocrotitorul Ordinului, pentru a primi noi membri. Ceremonia s-a desfasurat la Biserica Lutherana din Capitala. Numarul templierilor din Romania se apropie de 600. Cavalerii sunt autorii multor actiuni caritabile si de aparare a Bisericii ca institutie.  Functionarii - indiscreti, pedepsiti
Presedintele Traian Basescu a promulgat ieri legea de completare a articolului 195 din Codul Penal, referitor la violarea secretului corespondentei. Actul normativ prevede introducerea unui alineat nou, conform caruia, daca un functionar obligat sa respecte confidentialitatea informatiilor divulga fara drept continutul unei corespondente sau al unei convorbiri sau comunicari la care are acces, este pedepsit cu  inchisoarea de la doi la cinci ani si interzicerea unor drepturi.