Pe fondul scandalului privind disparitia a trei militanti islamisti, John Reid si-a exprimat decizia hotarirea de a adopta masuri mult mai dure care sa ii vizeze pe suspectii de terorism, arata cotidianul britanic "The Daily Telegraph". El a precizat
Pe fondul scandalului privind disparitia a trei militanti islamisti, John Reid si-a exprimat decizia hotarirea de a adopta masuri mult mai dure care sa ii vizeze pe suspectii de terorism, arata cotidianul britanic "The Daily Telegraph". El a precizat ca acest lucru ar putea insemna "derogarea" de la Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru ca aceste obiective sa fie indeplinite. Conventia permite statelor semnatare sa suspende anumite prevederi ale textului "in situatii de urgenta". Autoritatile britanice au introdus, in urma cu doi ani, o serie de masuri care restrictioneaza deplasarea si contactele suspectilor de terorism impotriva carora nu pot fi formulate acuzatii, dar noul sistem a fost compromis de disparitia a sase astfel de suspecti in cursul ultimului an.

Politia a desfasurat un raid in cursul noptii de joi spre vineri pentru a-i recupera pe cei trei suspecti disparuti in aceasta saptamina, banuiti ca ar incerca sa ajunga in Irak sau in Afganistan. Serviciile britanice de securitate au apreciat ca cei trei suspecti, unul dintre ei fiind fratele unui condamnat pe viata pentru organizarea de comploturi teroriste, prezinta un grad minim de risc, dar capacitatea lor de a se sustrage monitorizarii politiei a alertat autoritatile.



Reid a subliniat ca cei trei nu "sint considerati in acest moment ca reprezentind o amenintare publica directa in Marea Britanie". In noile imprejurari, el a declarat ca a incercat sa impuna masuri mai stricte de control al suspectilor, dar a fost impiedicat de o serie de decizii judecatoresti adoptate in baza CEDO. Reid a cerut liderilor europeni sa modernizeze CEDO pentru a raspunde noilor realitati din domeniul securitatii.

"Vom lua in considerare alte optiuni, inclusiv derogarea, in cazul in care nu mai dispunem de alternative pentru anularea deciziilor judecatoresti anterioare", a subliniat el. (L.C.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.